Spargatorul de nuci

Balet-feerie in doua acte, trei tablouri si cincisprezece scene

Muzica: Piotr Ilici Ceaikovski

Coregrafia: Lev Ivanov

Premiera mondiala: 18 decembrie 1892, Teatrul Mariinsky, Olga Preobrajenskaya, Antoinetta Dell-Era, Pavel Gerdt, Serghei Legat

VEZI SI:

Spargatorul de nuci – galerie foto

Despre baletul Spargatorul de nuci

Personajele: Spargatorul de nuci, Regele soarecilor, Zana fondantelor, Printul Zanei, Unchiul Drosselmeyer, Clara / Marie / Masa, Fritz (fratele Clarei), domnul si doamna Silberhaus, bunicul, guvernanta, patru papusi mecanice (Vivandiera, Soldatul, Arlechinul si Colombina); copii, oaspeti, soareci, soldati, fulgi de zapada, papusi

Actiunea se petrece probabil in Nürnberg, ca in basmul lui Hoffmann

ACTUL I

Tabloul I – Dupa o scurta uvertura, cortina se ridica: strada animata de adulti si copii preocupati cu ultimele pregatiri inaintea Craciunului. Se grabesc sa ajunga la locuinta domnului Silberhaus, care, impreuna cu sotia si copiii lor, Clara si Fritz, a invitat mai multi prieteni pentru a sarbatori Ajunul Craciunului.

Salonul familiei Silberhaus este decorat festiv, iar gazdele tocmai au terminat de impodobit bradul. Luminile se aprind si in salon navalesc copii veseli si foarte curiosi. Domnul Silberhaus ii asaza intr-un rand ordonat (Marsul copiilor). In timp ce se desfasoara un voios galop, isi fac aparitia si ultimii oaspeti. Printre ei se numara si Unchiul Drosselmeyer, care aduce si el pachete cu daruri. Copiii asteapta nerabdatori impartirea cadourilor. La un moment dat, Drosslemeyer scoate la iveala patru papusi mecanice in marime naturala. Copiii se cearta pentru impartirea papusilor. Clara se apropie de Drosselmeyer pentru a-si cere cadoul. Insa, din pacate, Unchiul nu mai are ce sa ii ofere, in afara unui spargator de nuci – un soldat in costum stralucitor de parada, de care fetita se ataseaza foarte mult. Clara este extrem de fericita, dar Fritz, invidios, apuca papusa preferata a Clarei si trage de ea pana o rupe. Drosselmeyer repara spargatorul de nuci, iar Clara il leagana inainte de a-l aseza in casuta pentru papusi. Petrecerea se incheie cu traditionalul dans al bunicului.

Invitatii pleaca la casele lor, iar familia Silberhaus se pregateste de culcare. In timpul noptii, Clara se trezeste si coboara in salon ca sa vada ce mai face spargatorul de nuci. Tocmai atunci, orologiul bate miezul noptii, iar fetita aude soarecii care chitaie. Vrea sa fuga, insa soarecii nu o lasa. Ca prin farmec, Clara se face din ce in ce mai mica, pana ajunge cat un soarece, in timp ce incaperea si bradul impodobit capata proportii de basm. Spargatorul de nuci prinde viata si, cu armata sa, vine sa o apere pe Clara. Incepe batalia dintre Spargatorul de nuci si Regele soarecilor. In mijlocul luptei, Clara arunca cu pantoful in Regele soarecilor, iar Spargatorul de nuci profita de moment pentru a-l ucide cu spada sa. Soarecii ies din scena, ducandu-l cu ei pe regele mort.

Spargatorul de nuci se transforma in print (in povestea lui Hoffmann, Printul este de fapt nepotul lui Drosselmeyer, metamorfozat in spargator de nuci de Regele soarecilor; toate evenimentele fantastice ar fi fost prevazute de Drosselmeyer pentru a rupe vraja).

Tabloul al II-lea – Clara si Spargatorul-Print calatoresc printr-o padure de brazi si asista la spectacolul feeric oferit de fulgii de zapada: un vals si un cor invizibil, de voci de copii.


ACTUL AL II-LEA

Tabloul al III-lea – Clara si Spargatorul-Print sosesc la palatul fermecat din Regatul dulciurilor. Sunt intampinati de Zana fondantelor, de Printul ei si de suita lor. Spargatorul isi deapana povestea si le spune cum i-a salvat Clara viata. La un semn al Zanei fondantelor, incep festivitatile in onoarea noilor sositi. Se inlantuie dansul spaniol (al ciocolatei), dansul arab (al cafelei), dansul chinez (al ceaiului), dansul rus (trepak), dansul fluierasilor, dansul Mamei Gigogne si al copiilor ei, valsul florilor si pas de deux-ul Zanei fondantelor si al Printului ei. Sarbatoarea se incheie in ritm de vals.

La capatul acestui vis minunat, Clara se trezeste sub bradul de Craciun, tinand in brate Spargatorul mult iubit…

Exista versiuni, precum cea a lui Yuri Grigorovici pentru Teatrul Bolshoi din Moscova sau cea a lui Mihail Baryshnikov pentru American Ballet Theatre, in care pas de deux-ul din actul al II-lea este dansat de Clara si de Spargatorul de nuci. In versiunea semnata George Balanchine, in finalul baletului Clara nu se trezeste: impreuna cu Spargatorul-Print, ea zboara intr-o sanie trasa de reni catre un tinut de poveste, lasand visul sa-si urmeze cursul, ca in basmul lui Hoffmann.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s