Lacul lebedelor

Svetlana Zaharova (Odette)

Muzica: Piotr Ilici Ceaikovski

Coregrafia: Marius Petipa, Lev Ivanov (1895)

Libretul: Vladimir Beghicev, Vasili Ghelțer

Premiera mondială: 20 februarie 1877, Teatrul Bolșoi, Moscova (în coregrafia lui Iulius Reisinger); 15 ianuarie 1895, Teatrul Mariinsky, Sankt Petersburg (în coregrafia lui Marius Petipa și Lev Ivanov)

VEZI ȘI:

Despre baletul „Lacul lebedelor”

Despre baletul „Lacul lebedelor” (II)

SUBIECTUL

PROLOGUL

În depărtare, pe o stâncă, se înalță ruinele unui castel. La poalele stâncii se întinde o pajiște înverzită, unde prințesa Odette culege flori. Zărind o floare rară sus, lângă ruine, fata se grăbește să o culeagă. În acel moment apare, pe neașteptate, Rothbart, geniul rău, care o cuprinde cu aripile sale și o transformă în lebădă.

ACTUL I

Lacul lebedelor, Teatrul Mariinsky

În parcul unui castel are loc o petrecere. Prințul Siegfried, înconjurat de prieteni, își serbează majoratul. În toiul petrecerii își face apariția prințesa mamă, care își anunță fiul că a sosit timpul să se căsătorească. Ea îi amintește că, la balul pregătit pentru ziua următoare, va trebui să-și aleagă o logodnică.

Lacul lebedelor, Teatrul Bolșoi

După plecarea prințesei, tinerii petrec mai departe, sub privirea indulgentă a bătrânului dascăl al lui Siegfried. Pe înserate, petrecerea continuă în castel, iar prințul, dorind să rămână o clipă singur, le făgăduiește invitaților că li se va alătura curând. Îngândurat, Siegfried se oprește pe malul lacului de la marginea grădinii, în timp ce dascălul rămâne împreună cu bufonul la câțiva pași în urmă. În depărtare, pe malul celălalt al lacului, se zărește stânca pe care se află ruinele castelului.

Lacul lebedelor, Teatrul Mariinsky

Gândurile prințului sunt întrerupte de apariția unui stol de lebede ce trec în zbor. Siegfried le vede coborând pe lac, plutind către stânca acoperită de ruine. Prințul cere bufonului arbaleta și pleacă spre malul celălalt al lacului.

ACTUL AL II-LEA

Svetlana Zaharova (Odette) și Aleksandr Volchkov (Siegfried), Teatrul Bolșoi

În miez de noapte, pe lacul luminat de razele lunii, plutește un stol de lebede ce se apropie de ruinele castelului lui Rothbart. Ajunse la mal, lebedele iau înfățișare omenească, înlănțuindu-se într-un dans plin de grație.

Prințul Siegfried, care voise să țintească în cea mai frumoasă dintre lebede, se oprește, uimit de transformarea păsării în fecioară. Fetele îl înconjoară, destăinuindu-i taina lor: Rothbart, geniul rău, le-a transformat în lebede și numai noaptea, lângă aceste ruine, își pot recăpăta înfățișarea omenească.

Ulyana Lopatkina (Odette), Teatrul Mariinsky

Rămas doar cu Odette, frumoasa fată-lebădă, Siegfried îi declară că este gata să pornească la luptă împotriva geniului rău, pentru a le salva. Odette îl previne însă, cu tristețe, că nu în acest fel vor putea fi risipite vrăjile lui Rothbart. Eliberarea lor ar putea veni numai printr-un tânăr care n-a cunoscut iubirea și care va face primul său jurământ de dragoste uneia dintre ele. 

Alina Somova (Odette) și Evghenii Ivanchenko (Siegfried)

Rothbart intervine și îl alungă pe Siegfried. Fetele revin, reluându-și, întristate, dansul. Dar după plecarea lui Rothbart, Siegfried reapare, jurând Odettei credință și invitând-o la balul de a doua zi, pentru a o prezenta drept logodnica sa. Mijesc zorile. Fetele se despart cu durere de Siegfried, transformându-se din nou în lebede. Prințul pleacă, urmărit de privirile și râsul batjocoritor al geniului rău.

ACTUL AL III-LEA

Ulyana Lopatkina (Odilia), Teatrul Mariinsky

În marea sală a castelului sosesc oaspeții invitați la bal. Printre ei se află și fetele dintre care Siegfried va trebui să își aleagă logodnica. Visând la fermecătoarea apariție a Odettei, de care se simte atras din ce în ce mai mult, prințul rămâne indiferent la tot ceea ce se petrece în jurul său. Frumoasele fete ce îi sunt prezentate nu izbutesc să-i trezească interesul și să-l determine să ia o hotărâre.

Svetlana Zaharova (Odilia)

Pe neașteptate, își face apariția Rothbart, însoțit de fiica sa, Odilia, care seamănă ca două picături de apă cu Odette, dar este îmbrăcată în negru. Mizând pe această asemănare, geniul rău speră că Odilia îl va cuceri pe Siegfried și-i va smulge declarația de dragoste, făcându-l astfel să-și calce jurământul față de Odette.

Svetlana Zaharova (Odilia) și Roberto Bolle (Siegfried), Teatrul La Scala din Milano

Într-adevăr, înșelat de aparențe, Siegfried îi declară mamei sale că este hotărât să se căsătorească cu fiica lui Rothbart, crezând că ea este Odette. Atras în cursă prin viclenia geniului rău, prințul își calcă jurământul făcut Odettei, care, din această cauză, va pieri odată cu prietenele ei. Cu un râs batjocoritor, Rothbart i-o arată în depărtare pe Odette – sub chipul unei lebede ce bate deznădăjduită din aripi – și dispare împreună cu Odilia.

Lacul lebedelor, Teatrul Mariinsky

ACTUL AL IV-LEA

Pe malul lacului, în întunericul nopții, geniul rău urmărește lebedele care plutesc pe lac. Când se apropie de mal, Rothbart le transformă în fecioare și o caută printre ele pe Odette. Lipsa ei îl înfurie. Rothbart le amenință cu moartea pe fetele-lebede înspăimântate.

Lacul lebedelor, scenă de ansamblu

Sosește Odette, care a văzut de departe ce s-a petrecut la castel. Ea le povestește prietenelor sale despre trădarea lui Siegfried. Acum, orice speranță să mai fie salvate este pierdută. Apare și Siegfried, care le explică cele petrecute, dar nimic nu le înduplecă pe fete, care îl părăsesc. Numai Odette, a cărei dragoste pentru prinț este nemărginită, se întoarce la el și îl iartă.

Ulyana Lopatkina (Odette) și Evghenii Ivanchenko (Siegfried), Teatrul Mariinsky

Mânios, Rothbart încearcă să-i despartă. El cheamă în ajutor forțele naturii pentru a-i nimici. Se stârnește o furtună năprasnică, însă nimic nu îi mai poate despărți pe cei doi tineri. Iubirea lor învinge puterea geniului rău, iar Rothbart piere odată cu întunericul nopții.

Lacul lebedelor, Teatrul Mariinsky

Vraja s-a risipit. La ivirea zorilor, lebedele își reiau chipul omenesc. Primele raze ale soarelui încununează fericirea Odettei și a lui Siegfried.

Reclame

Un gând despre “Lacul lebedelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s