La Sylphide (Silfida)

Evghenia Obraztsova și Mathias Heymann într-o versiune de „La Sylphide” semnată Pierre Lacotte. Foto © Anne Deniau

Muzica: Herman Severin Levenskiold

Coregrafia: August Bournonville

Libretul: Adolphe Nourrit și Philippo Taglioni

Premiera mondială: 12 martie 1832, Opera din Paris, cu Marie Taglioni în rolul titular

VEZI ȘI

„La Sylphide” – primul balet romantic

Despre arta lui Marie Taglioni

ACTUL I

Un conac scoțian

Este dimineața nunții lui James cu Effie. La ridicarea cortinei, James doarme intr-un fotoliu. Lângă el, îngenunchează o ființă înaripată – Silfida. Îl sărută pe frunte, iar James se trezește uimit. Vrăjit de viziunea Silfidei, încearcă să o prindă, însă viziunea dispare. Tulburat, James își trezește prietenii, dar nici unul dintre ei nu a apucat să vadă ființa diafană despre care le vorbește James. Sosește și Gurn, rivalul lui James, care află că James se gândește la o altă fată decât Effie.

Pregătirile de nuntă sunt în toi. James de-abia dacă o bagă în seamă pe Effie. La rândul ei, fata este curtată de Gurn, căruia nu îi răspunde însă la sentimente. James participă la pregătiri, dar, treptat, își dă seama că, în timp ce Effie visează tot mai mult la clipa nunții, gândurile lui zboară către ființa diafană pe care a zărit-o numai pentru câteva momente.

Aurélie Dupont (Silfida), Opera din Paris

În tot acest timp, în conac s-a strecurat Madge, o femeie în vârstă, care caută să se încălzească lângă foc. Simțind că prezența ei nu este de bun augur, James nu poate îndura să o vadă stând aproape de șemineu, acolo unde a văzut-o pe Silfidă. Îi poruncește lui Madge să iasă din conac, dar Effie intervine și îl convinge să o lase pe Madge să le ghicească oaspeților. Madge îi spune lui Effie că se va mărita cu Gurn. Furios, James o amenință pe Madge, care aruncă asupra lui un blestem. Effie se retrage ca să îmbrace rochia de mireasă, lăsându-l pe James pradă frământărilor.

Silfida îi apare din nou lui James, mărturisindu-i iubirea ce i-o poartă și spunându-i că sunt făcuți unul pentru celălalt. În acest moment în încăpere intră Gurn. Crezând că tocmai l-a surprins pe James vorbind cu o femeie, el vrea să o prevină pe Effie, însă Silfida dispare.

În timpul ceremoniei nunții, Silfida îi apare din nou lui James, iar tânărul, neputându-se împotrivi farmecului ei, o urmează în adâncul pădurii, lăsând-o pe Effie îndurerată.

Evghenia Obraztsova (Silfida). Foto © Gene Schiavone

ACTUL al II-lea

În pădurea învăluită în ceață, Madge își pune la cale răzbunarea. Dintr-un ceaun imens scoate un văl deosebit de frumos. 

Ceața se ridică și își fac apariția James și Silfida, care îi arată tânărului regatul ei. Silfida îi aduce fructe sălbatice și apă, dar de fiecare dată scapă din îmbrățișarea lui. Ca să-l înveselească, ea își cheamă prietenele și întreaga pădure se umple de silfide care îl atrag pe James în dansul lor. Oricât ar încerca, James nu o poate prinde pe Silfidă în brațele sale…

Effie și prietenii lui James vin să-l caute. Gurn găsește pălăria lui James, dar Madge îl convinge să nu spună nimănui aceasta. Gurn o cere pe Effie în căsătorie. Încurajată de Madge, fata acceptă. Alaiul se retrage ca să se pregătească pentru nunta lui Effie cu Gurn.

Alina Cojocaru (Silfida) și Steven McRae (James)

În tot acest timp, James o caută cu înfrigurare pe Silfidă. Madge îl convinge și pe el că vălul creat de ea îl va ajuta să o prindă. Silfida apare și este fascinată de văl. Îl lasă pe James să i-l lege în jurul umerilor. Profitând de ocazie, tânărul o sărută. Îmbrățișarea lui James îi este fatală Silfidei, ale cărei aripi cad pe pământ. În culmea disperării, James zărește în depărtare petrecerea de nuntă – nunta la care el ar fi trebuit să fie mirele… De-abia acum, când Madge îl obligă să vadă ce a a pierdut, James își dă seama că, în încercarea lui de a atinge imposibilul, a risipit tot ce a avut. 

Alina Cojocaru (Silfida) și Steven McRae (James). Foto © Alice Pennefather

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s