La Fille mal gardée (Fata rău păzită / Precauțiuni inutile)

Marianela Nunez (Lise) și Carlos Acosta (Colas), Royal Ballet

Muzica: Louis-Joseph-Ferdinand Hérold, Peter Ludwig Hertel, John Lanchbery

Coregrafia: Jean Dauberval; Marius Petipa – Lev Ivanov

Libretul: Jean Dauberval

Premiera mondială: 1 iulie 1789, Teatrul Mare din Bordeaux

VEZI ȘI:

Povestea unui balet: „La Fille mal gardée”

Actul I

Alina Cojocaru (Lise) și Johan Kobborg (Colas), Royal Ballet

Ferma văduvei Simone. E dimineață. Curtea începe să prindă viață. Un grup de vecini vin să pălăvrăgească cu Simone, care este ocupată până peste cap în gospodărie. Apare Colas, un băiat arătos, dar sărac, de care s-a îndrăgostit Lise, unica fiică a văduvei. Tinerii reușesc să fie împreună doar câteva clipe, apoi fata este trimisă de mama ei să vadă de gospodărie. Colas pleacă, dar revine de câteva ori, sub diferite pretexte. Prietenii îi ajută pe cei doi îndrăgostiți să rămână singuri.

Văduva Simone are însă alte planuri de căsătorie pentru fiica ei, așa că îl alungă pe Colas ori de câte ori îl vede lângă Lise. În scenă intră secerătorii care vin să-și ia uneltele de muncă. Atmosfera de veselie este întreruptă de văduva Simone: Lise ar vrea să plece cu prietenele, însă mama ei o silește să rămână acasă, la muncă.

Thomas, un podgorean bogat, vine cu fiul său Alain spre a se înțelege cu văduva Simone asupra căsătoriei odraslelor lor. Alain, băiat copilăros și cam nătâng, încearcă să o curteze pe Lise, dar ea îl respinge.

Se întorc secerătorii. Ziua de lucru s-a sfârșit. Simone îi vestește pe săteni că pleacă împreună cu Thomas, Alain și Lise să semneze contractul de căsătorie.

Actul al II-lea

Sărbătoarea secerișului. Tineri și vârstnici se întâlnesc la o petrecere câmpenească. În drumul lor către notar, văduva Simone, Thomas, Alain și Lise se opresc pentru câteva clipe să petreacă alături de săteni. Lise este plictisită de insistențele lui Alain. Prietenele ei intervin în joacă și îl scot din scenă pe Alain, ca să-l îndepărteze de fată. Lise profită de ocazie și se întâlnește cu iubitul ei, Colas. Între timp, văduva Simone cochetează cu Thomas, socotind că podgoreanul ar putea fi o pereche potrivită pentru ea.

Tocmai când petrecerea e în toi, o furtună de vară îi împrăștie pe săteni pe la casele lor.

Actul al III-lea

Angelina Vorontsova (Lise), Ivan Zaytsev (Colas), Konstantin Kilinchuk (Alain), Teatrul Mihailovski

Acasă la văduva Simone. Prietenele Lisei dansează în jurul văduvei, pentru a o îndupleca s-o lase pe Lise la câmp. Colas apare la fereastră.

Un grup de secerători aduc snopi de grâu pe care îi clădesc în mijlocul încăperii. Lise vrea să iasă din casă împreună cu secerătorii, dar mama ei o pune să lucreze la vârtelniță și pleacă încuind ușa. Dintre snopi se ivește Colas. Speriată, Lise îl respinge. Colas vrea să plece, dar își dă seama că ușa e încuiată pe dinafară. În cele din urmă, îndrăgostiții își dăruiesc unul altuia panglici, în semn de dragoste veșnică.

Se întoarce văduva Simone. Lise reușește să-l ascundă pe Colas în șura cu fân. Mama ei descoperă panglica lui Colas, se înfurie și, din greșeală, iese închizând-o pe Lise în șură.

Thomas și fiul său Alain vin cu notarul să încheie contractul de căsătorie. Spre marea indignare a lui Thomas, din șură ies Lise și Colas cu hainele și părul pline de fân. Simone este scandalizată: în fața satului întreg, fata ei a pătat reputația familiei. Deși, la început, văduva este deosebit de furioasă, sfârșește prin a ceda rugăminților tinerilor îndrăgostiți și îi poruncește notarului să încheie alt contract de căsătorie, între Lise și Colas.

***

Sursă foto: Pinterest.com

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s