Corsarul

Muzica originală: Adolphe Adam

Coregrafia originală: Joseph Mazilier

Libretul: Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges, după poemul The Corsair (1814) de Lord Byron

Premiera mondială: 23 ianuarie 1856, Théâtre Impérial de l’Opéra, Paris, cu Carolina Galetti Rosati (Medora) și Domenico Segarelli (Conrad)

VEZI ȘI: Povestea unui balet – „Corsarul”

PROLOG

Corabia unor pirați, condusă de Conrad și prietenul său Birbanto, se îndreaptă către Turcia.

ACTUL I. Piaţa unui bazar oriental

Conrad și oamenii lui ajung și ei în piață, acolo unde Lankendem, proprietarul bazarului, târguiește sclave. Între ele, Conrad o vede pe Medora, o tânără grecoaică, și se îndrăgostește pe loc de ea. În bazar își face apariția și Seid Paşa, care vrea să cumpere sclave pentru haremul său. Lankendem îi prezintă trei fete, pe care Pașa le respinge. Îi sunt apoi prezentate Gulnara și Medora, pe care Pașa hotărăște să le cumpere. Planurile îi sunt însă zădărnicite de Conrad: pirații le răpesc pe Medora și pe celelalte sclave, și împreună cu ele pe Lankendem, şi iau drumul mării spre insula corsarilor.

ACTUL AL II-LEA. Grota piraților

Conrad îi arată Medorei ascunzătoarea lui. Birbanto le face semn piraților să-i aducă în grotă pe Lankendem și pe fete, dar și comorile capturate. Medora, Conrad și sclavul acestuia dansează ca să destindă atmosfera. Apoi, invocând iubirea ce i-o poartă, Medora îl roagă pe Conrad să le elibereze pe tinerele sclave. Corsarul este de acord, dar Birbanto se împotrivește și îi convinge pe ceilalți pirați să se revolte împotriva șefului lor. Însă respectul de care se bucură Conrad în rândul piraților și teama pe care le-o inspiră îi fac pe corsari să renunțe la complot. 

Birbanto pune la cale un nou plan: stropește un trandafir cu un somnifer și îl obligă pe Lankendem să ofere floarea Medorei. Fără să bănuiască nimic, fata îi dăruiește trandafirul lui Conrad. După ce miroase floarea, corsarul cade într-un somn adânc. Pirații se întorc în grotă și încearcă s-o răpească pe Medora. Eforturile fetei de a-şi trezi iubitul rămân fără succes. Ca să se apere, Medora înșfacă un pumnal și îl rănește pe Birbanto în braț. În zăpăceala creată, Lankendem o ia înapoi pe Medora și fuge cu ea. 

Birbanto se apropie de Conrad, dorind să-l omoare, dar este împiedicat de sclavul acestuia. Trezit din somn, Conrad își dă seama că Medora lipsește. Birbanto se preface că nu știe nimic și îi jură credință lui Conrad. 

ACTUL AL III-LEA

Scena I. Palatul lui Seid Pașa

Seid se bucură de compania frumoasei Gulnara. Își fac apariția Lankendem și Medora. Pașa este încântat că Medora i-a fost adusă înapoi și declară că ea îi va fi soția cea mai dragă. 

Scena II. Le Jardin animé

Învăluit de farmecul atâtor femei frumoase, Pașa le visează într-o grădină de basm. 

Scena III. Palatul lui Seid Pașa

Seid este trezit din visul său de un grup de pelerini în drum spre Mecca, pe care îi invită în palat. Sunt Conrad, Birbanto și ceilalți pirați, deghizați. Medora îl recunoaște pe Conrad. Pe neașteptate, corsarii își scot hainele de pelerini și își dezvăluie adevărata identitate. Cuprins de teamă, Seid Pașa fuge. 

Bucuria Medorei și a lui Conrad este întreruptă de Birbanto, care o urmărește pe Gulnara. Medora îl recunoaşte pe Birbanto după rana pe care i-o făcuse pe când se luptase cu el şi îi spune lui Conrad despre trădarea acestuia. Birbanto încearcă să-l omoare pe Conrad, dar este învins. Corsarii și fetele se îmbarcă din nou pe corabie, în căutare de noi aventuri.

Scena IV. Furtuna

Corabia piraților plutește pe o mare liniștită. De la cârmă, Conrad și Medora admiră peisajele îmbrățișați. Izbucnește o furtună năpraznică, cerul este brăzdat de fulgere. Vântul puternic clatină corabia, iar un trăznet sfâșie catargul. Corabia se scufundă în apele învolburate ale mării. 

EPILOG

Furtuna se liniștește. Pe o stâncă, în lumina lunii, Conrad și Medora mulțumesc cerului pentru supraviețuirea lor miraculoasă, semn al forței iubirii lor. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s