World Ballet Day LIVE 2015

World Ballet Day 2015

La fel ca în 2014, cinci din cele mai importante companii de balet din lume se alătură și anul acesta inițiativei World Ballet Day LIVE. Astfel, timp de 23 de ore, începând de miercuri, 30 septembrie, și continuând cu ziua de joi, 1 octombrie, pasionații de balet vor avea ocazia să urmărească atât transmisiuni în direct, cât și reportaje înregistrate de la Australian Ballet, Teatrul Balșoi, Royal Ballet, National Ballet of Canada și San Francisco Ballet. Prin tot acest program, Ziua Mondială a Baletului se dorește a fi nu numai o sărbătoare a artei dansului, ci și un prilej pentru publicul larg de a vedea cum se desfășoară o zi din viața unui balerin/unei  balerine într-una din companiile de top ale lumii și de a înțelege mai bine cât talent, seriozitate și putere de muncă presupune această profesie.Programul complet al transmisiunilor World Ballet Day LIVE 2015 este disponibil AICI. Pentru a urmări transmisiunile, puteți accesa fie site-ul oficial worldballetday.com, fie canalele de YouTube ale companiilor participante: The Australian Ballet, Teatrul Balșoi, The Royal Ballet, The National Ballet of Canada, San Francisco Ballet.

Fiecare companie le oferă telespectatorilor ocazia de a îi vedea pe artiști nu numai pe scenă, ci și în culise și, mai ales, în sala de repetiții. Astfel, The Australian Ballet ne invită în studiourile sale de la Melbourne. Transmisiunea va include, pe lângă ritualul studiilor zilnice, repetițiile la noua producție Frumoasa din pădurea adormită și la alte 4 spectacole care vor fi prezentate în turneul pe care Australian Ballet îl va face în China, în luna octombrie. De asemenea, telespectatorii vor avea posibilitatea să pătrundă și în culisele Școlii de Balet australiene.

La compania de balet a Teatrului Balșoi de la Moscova, ziua va începe cu o transmisiune în direct de la studiile de dimineață, urmată de un reportaj pe tema celor două premiere mondiale din stagiunea trecută: Hamlet, de Radu Poklitaru, și Un erou al timpului nostru, de Yurii Posohov. Programul va continua cu transmisiuni în direct din sălile de repetiții și cu prezentarea proiectelor companiei în cea de-a 240-a stagiune a Teatrului: premiere, reluări, evenimente speciale, festivaluri, turnee, artiști invitați. Un proiect deosebit este spectacolul de gală ce va fi organizat în memoria Maiei Plisețkaia.

The Royal Ballet va transmite în exclusivitate de la Covent Garden. După studiile de dimineață, vom avea ocazia să-i urmărim pe Lauren Cuthbertson și Federico Bonelli în sala de repetiții și apoi în culise înaintea matineului cu Romeo și Julieta (coregrafia Kenneth MacMillan). Transmisiunea va include și secvențe de la repetițiile lui Carlos Acosta pentru Carmen, spectacol a cărui premieră va avea loc în luna octombrie.

Programul va continua cu transmisiuni din Québec, unde The National Ballet of Canada se află în turneu. Studiile vor fi urmate de o repetiție susținută de Christopher Wheeldon pentru The Winter’s Tale, după Shakespeare, care va avea premiera nord-americană la Toronto, în noiembrie. Telespectatorii sunt invitați, de asemenea, la repetițiile cu costume pentru The second detail (William Forsythe), Le Spectre de la Rose (Marco Goecke) și Chroma (Wayne McGregor).

San Francisco Ballet va transmite studiile și repetițiile pentru spectacolele din stagiunea 2016, dar și interviuri în direct cu Helgi Tomasson, directorul artistic al companiei și coregraf principal, și cu Liam Scarlett (The Royal Ballet), despre Frankenstein, coproducție San Francisco Ballet – The Royal Ballet ce va fi prezentată în stagiunea 2017. De asemenea, coregraful William Forsythe va vorbi despre experiența sa la San Francisco Ballet cu prilejul spectacolului Pas/Parts, inclus în repertoriul stagiunii 2016 a companiei.

Anul acesta se alătură proiectului World Ballet Day LIVE și mai multe companii locale, situate în apropierea celor 5 companii participante. Este vorba despre: American Ballet Theatre, Bangarra Dance Theatre, Birmingham Royal Ballet, Boston Ballet, English National Ballet, Hamburg Ballet, Houston Ballet, Les Ballets Jazz de Montréal, National Ballet of China, Nederlands Dans Theater, Northern Ballet, Pacific Northwest Ballet, Royal New Zealand Ballet și Scottish Ballet.

Despre World Ballet Day LIVE

Inspirat de cele 9 ore de transmisiuni în direct realizate de Royal Ballet în 2012, pe YouTube și pe site-ul The Guardian, World Ballet Day LIVE a fost organizat pentru prima dată la 1 octombrie 2014. Transmisiunile în direct au avut, în total, 502.823 de vizualizări din partea iubitorilor de balet din lumea întreagă, care au urmărit programul, în medie, timp de 27 de minute. Proiectul a permis, în exclusivitate, accesul în culisele companiilor participante, astfel încât pasionații de balet au avut ocazia să vadă cum abordează fiecare din cele 5 companii de top studiile zilnice și repetițiile. Prin cele 20 de ore de transmisiuni, World Ballet Day LIVE, prima inițiativă de acest gen la nivel mondial, s-a bucurat de succes atât în rândul privitorilor, cât și al criticii de specialitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s