O zi frumoasă!

Pe 11 iulie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Olga, împărăteasa Rusiei. Două mari balerine ruse își sărbătoresc cu acest prilej onomastica:

Olga Moiseeva, prim-balerină a Teatrului Kirov (Mariinsky), de la Leningrad (Sankt Petersburg)

Artistă a Poporului începând din anul 1983, Olga Moiseeva s-a născut la Leningrad și a absolvit Academia de Balet la clasa Agrippinei Vaganova, în 1947. A dansat pe scena Teatrului Kirov până în anul 1973, în toate marile roluri din repertoriul clasic: Giselle (Giselle), Odette/Odilia (Lacul lebedelor), Nikia (Baiadera), Raymonda (Raymonda), Kitri (Don Quijote), Laurencia (Laurencia), Zarema (Fântâna din Bahcisarai), Aegina (Spartacus), Gayaneh (Gayaneh). De asemenea, Olga Moiseeva a fost și prima interpretă a unor roluri precum Mehmeneh Bahnu din Legenda dragostei, Gertrude din Hamlet sau Bianca din Othello. Din 1972, Olga Moiseeva este maestru de balet, printre elevele sale numărându-se Galina Mezențeva, Altinai Asilmuratova, Svetlana Zaharova.

Olga Moiseeva în monologul Nikiei din Baiadera

Olga Smirnova, considerată, la numai 24 de ani, cea mai tânără stea din constelația baletului de la Teatrul Balșoi, Moscova

Născută la Sankt Petersburg, Olga Smirnova este absolventă a Academiei de Balet Vaganova, iar în prezent este ‘leading soloist’ la Teatrul Balșoi. Încă din perioada studiilor, s-a făcut remarcată în creații precum Spărgătorul de nuci, Căluțul cocoșat, Chopiniana, Grand Pas Classique, Thais. Pe lângă marile roluri din repertoriul clasic, precum Nikia, Odette/Odilia, Myrtha (Giselle) sau Aspicia (Fiica faraonului), Olga Smirnova excelează și în unele din cele mai importante creații coregrafice ale secolului XX: Oneghin (în rolul Tatianei, coregrafia John Cranko), Dama cu camelii (în rolul Marguerite Gautier, coregrafia John Neumeier), Diamantele / Diamonds (în cuplul solistic din ultima parte a baletului Jewels, coregrafia George Balanchine).

Olga Smirnova și Vladislav Lantratov în Melodie, pe muzică de Antonin Dvořák, coregrafia Asaf Messerer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s