Cu drag, de Florii

”Festivalul florilor din Genzano” este una dintre cele mai frumoase creații coregrafice semnate de August Bournonville și unul dintre cele mai îndrăgite pas de deux-uri din repertoriul clasic. În acordurile muzicii compuse de Edvard Helsted și Holger Simon Paulli, lucrarea aduce pe scenă doi tineri îndrăgostiți, Rosa și Paolo, care își exprimă iubirea printr-un dans plin de bucuria și exuberanța specifice vârstei lor.

Asemenea altor artiști danezi din secolul al XIX-lea, Bournonville era și el fascinat de frumusețile Italiei. A imaginat baletul într-un act ”Festivalul florilor din Genzano” în anul 1858, pentru Baletul Regal danez, având drept sursă de inspirație o scurtă relatare inclusă de Alexandre Dumas în ale sale Impressions de Voyage. Baletul s-a dansat în întregime până în 1929. Pas de deux-ul a continuat să fie dansat de elevii Școlii Regale daneze  de balet, fiind readus pe scenă în 1949, de Harald Lander. Astăzi, pas de deux-ul ”Festivalul florilor din Genzano” este o prezență constantă în programele galelor de balet de pe toate marile scene ale lumii.

Nu cunosc povestirea lui Dumas care l-a inspirat pe Bournonville în crearea acestui minunat pas de deux.  Însă titlul și, foarte probabil, locul în care este plasată acțiunea fac referire la orașul Genzano di Roma și la festivalul florilor care are loc anual, în luna iunie, pe străzile orașului. Infiorata este o tradiție în multe orașe ale Italiei, unde străzile sunt înțesate de covoare florale multicolore și cu forme dintre cele mai diverse. Iată cum descria peisajul Hans Christian Andersen, conaționalul lui Bournonville: Strada întreagă este un covor de flori… Nu e nici cea mai mică adiere de vânt, iar florile par pietre prețioase. Impresionat și el de frumusețea Infioratei, Nikolai Vasilievici Gogol nota: Nu vă imaginați că florile sunt împrăștiate la întâmplare pe stradă… Nici vorbă. Și nici nu e vorba de simple flori, ci de covoare multicolore, pe teme istorice, care acoperă strada. Toate sunt lucrate din flori diferite… Am văzut chiar și un portret al Papei. Evenimentul este cu totul deosebit la Genzano: aici, Via Italo Belardi este toată acoperită cu flori și pe ea are loc o defilare în costume medievale tradiționale lucrate de localnice. În fiecare an, artiștii trebuie să expună creații florale în acord cu tema propusă (de exemplu, culorile lui Michelangelo, statuile lui Bernini etc.). Festivalul a fost organizat pentru prima dată în 1778 și de atunci până în zilele noastre, în duminica și lunea ce urmează sărbătorii Corpus Christi, străzile din Genzano se transformă în adevărate grădini, spre încântarea localnicilor și a turiștilor deopotrivă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s