Gală caritabilă de balet și dans contemporan pentru Bogdan Nicula

Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, cu sprijinul Operei Naţionale Bucureşti, organizează luni, 23 februarie 2015, începând cu ora 19.00, o Gală Extraordinară de balet şi dans contemporan dedicată lui Bogdan Nicula, un artist român de valoare şi un om minunat care a fost diagnosticat la vârsta de 35 de ani cu o boală necruţătoare: scleroză laterală amiotrofică (ASL).

Pe balerinul Bogdan Nicula l-am văzut, din păcate, o singură dată dansând pe scenă. Era în 1998, la spectacolul de sfârșit de an al Liceului de Coregrafie Floria Capsali. Pentru Bogdan Nicula era spectacolul de absolvire. Știam că e un vârf al generației sale. Atunci a dansat pas de deux-ul din ”Flăcările Parisului”… până la variație, când a suferit o accidentare la una din săriturile spectaculoase pe care publicul le urmărește mereu cu sufletul la gură… Toată sala a înmărmurit. Chiar la început de carieră, unui balerin valoros i se frângeau aripile, după atâția ani de trudă, de emoții, de speranțe. N-am uitat nici până astăzi clipele acelea și de fiecare dată când văd pas de deux-ul din ”Flăcările Parisului” îmi aduc aminte de Bogdan Nicula…

Între timp, Bogdan a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film I.L. Caragiale – secţia Coregrafie. A fost angajat la Teatrul de Balet Oleg Danovski din Constanţa, unde a interpretat roluri solistice în balete precum ”Lacul lebedelor” sau ”Spărgătorul de nuci”, dar şi în producţii de dans contemporan precum ”Metropolis”, în coregrafia lui Sergiu Anghel, şi ”Requiem”, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu. În anul 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf (director artistic Martin Schläpfer), şi a participat la producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF şi 3sat. În anul 2009, a dansat în cadrul evenimentului 1000 Years Dome Mainz, desfăşurat în Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF. În anul 2008 a dansat pe celebra scenă a Teatrului Bolşoi de la Moscova, în cadrul Galei Premiilor Benois: Bogdan Nicula a prezentat cu acea ocazie un solo din baletul ”Streichquartett”, în coregrafia lui Martin Schläpfer, care și fost distins cu Premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului. În iulie 2014, cu sprijinul colegilor din Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, Bogdan Nicula a realizat coregrafia şi regia spectacolului ”Noi Origini”, prezentat la Bucureşti.

În decembrie 2014, Bogdan Nicula a descoperit că suferă de scleroză laterală amiotrofică (ASL).

Gala de la Opera Națională din București are ca scop strângerea de fonduri pentru tratamentul de care are nevoie Bogdan. Există posibilitatea unui transplant de celule stem în Thailanda, iar costul deplasării cu o aeronavă special echipată şi al intervenţiei este de cel puţin 50.000 de euro. Sumele obţinute din vânzarea biletelor la Gală, cât şi donaţiile obţinute vor fi direcţionate către contul deschis pentru Bogdan.

În cadrul Galei vor fi prezentate momente coregrafice clasice şi contemporane celebre, dedicate lui Bogdan Nicula, în interpretarea unor artişti binecunoscuţi din lumea dansului: Răzvan Mazilu, Judith State, Ioana Marchidan, Andrei Nicolae (Teatrul de Balet Sibiu), Sara Marchetti (Italia), Andreea Jura și Dan Haja (Opera Națională Română Cluj Napoca). Lor li se vor alătura balerinii Corina Dumitrescu, Bianca Fota, Cristina Dijmaru, Marina Minoiu, Mihaela Soare, Adina Tudor, Monica Petrică, Gloria Barbu, Tamara Grimmer, Greta Niţă, Robert Enache, Dawid Trzensimiech, Bogdan Cănilă, Vlad Toader, Barnaby Bishop, Cristian Gîdoi.

Elevi ai Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti vor interpreta, de asemenea, două fragmente din creaţiile imaginate de Bogdan Nicula: ”Flash Stop” (2013) și ”Noi Origini” (2014).

Bogdan Nicula are nevoie de sprijinul nostru pentru a trăi. Conturile deschise pe numele mamei lui Bogdan, Stela Nicula, sunt următoarele:

BRD Groupe Société Générale

Titular Stela Nicula

Cont in lei:   RO27BRDE441SV25065844410

Cont in euro: RO55BRDE441SV25286444410

Swiftcode: BRDEROBU

Bic code: BRDE

Biletele la Gala caritabilă de balet și dans contemporan din data de 23 februarie pot fi achiziţionate online în reţeaua bilet.ro (lista punctelor de vânzare din reţeaua bilet.ro de unde se pot achiziţiona sau ridica biletele rezervate sau plătite poate fi accesată la www.bilet.ro/outlets.php), la adresa tickets.operanb.ro, precum şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00 și de la Casa de Bilete a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” de marți până sâmbătă între orele 11.00-19.00 şi duminică între 14.00-19.00.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s