Povestea unui balet: „Corsarul”

”Corsarul”, în coregrafia originală a lui Joseph Mazilier, a avut premiera mondială la Paris, la 23 ianuarie 1856, în prezența împăratului Napoleon al III-lea. În Rusia, baletul a fost prezentat pentru prima dată în coregrafia lui Jules PerrotPremier Maître de Ballet al Teatrelor Imperiale de la Sankt Petersburg între 1849 și 1858, și a avut premiera la 24 ianuarie 1858 la Teatrul Mare din piatră de la Sankt Petersburg.

Marius Petipa a pus în scenă patru versiuni de ”Corsarul”. Ultima și cea mai importantă dintre ele este coregrafia creată pentru producția din 1899, de la Teatrul Mariinsky, cu Pierina Legnani (Prima ballerina assoluta) în rolul Medorei, Olga Preobrajenskaia în rolul Gulnarei și Pavel Gerdt în rolul lui Conrad. Din această versiune a lui Petipa sunt inspirate toate producțiile actuale ale baletului. Tot din versiunea semnată Marius Petipa este extras și celebrul pas de deux pe muzică de Adolphe Adam, Riccardo Drigo și Cesare Pugni, orchestrată de John Lanchbery.

VEZI ȘI: ”Corsarul” – subiectul baletului

Alte versiuni notabile

În 1955, maestrul de balet Piotr Gusev a reluat ”Corsarul” pe scena Teatrului Mihailovski de la Sankt Petersburg și a introdus un nou personaj, cunoscut drept sclavul Ali. Versiunea semnată de Piotr Gusev a intrat în repertoriul Teatrului Kirov (Mariinsky) în 1987 și a fost înregistrată pe DVD/video în 1989, cu Altinai Asilmuratova în rolul Medorei, Evghenii Neff în rolul lui Conrad și Faruk Ruzimatov în rolul lui Ali.

Versiunea de la American Ballet Theatre, în coregrafia lui Marius Petipa, revizuită de Constantin Sergheev, a fost înregistrată pe DVD în 1999, avându-i în rolurile principale pe Julie Kent, Ethan Stiefel, Angel Corella, Paloma Herrera și Vladimir Malahov.

Producția fastuoasă care se dansează în prezent pe scena Teatrului Bolșoi de la Moscova a fost pusă în scenă de Yuri Burlaka și Aleksei Ratmanski în 2007. Se estimează că este cea mai costisitoare montare a unui balet din toate timpurile – producția ar fi costat aproximativ 1.5 milioane de dolari.

Pas de deux-ul din ”Corsarul” este unul dintre cele mai cunoscute pas de deux-uri din repertoriul clasic. Inclus în repertoriul tuturor companiilor de balet, fie ele mai mari sau mai mici, și executat, deopotrivă, de elevi și de prim-balerini, pas de deux-ul din ”Corsarul” are întotdeauna succes la public. El surprinde episodul în care, după ce o salvează pe Medora (tânără sclavă grecoaică) din mâinile lui Lankendem, Conrad o adăpostește în grota piraților. Acolo, cei doi îndrăgostiți dansează acest pas de deux pentru a sărbători eliberarea Medorei.

Pe lângă pas de deux-ul Medora-Conrad, din baletul ”Corsarul” se mai dansează separat tabloul Le jardin animé, Pas d’esclave și Pas de trois des odalisques.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s