Concursul internaţional de Balet de la Varna

Din doi în doi ani, timp de două săptămâni, Varna, regiunea cu cele mai populare staţiuni din Bulgaria, devine capitala mondială a baletului. Chiar în această perioadă, la Varna este în plină desfăşurare una dintre cele mai prestigioase competiţii de balet la nivel mondial – Concursul internaţional de Balet, ajuns la ediţia cu numărul 26. Evenimentul, care a început pe 15 iulie, se va încheia miercuri, 30 iulie, cu o gală extraordinară, intitulată, sugestiv, „Întâlnire între generaţii”. Anul 2014 marchează, totodată, aniversarea a cinci decenii de la prima ediţie a competiţiei dedicate tinerilor balerini. De-a lungul celor 25 de ediţii, pe scena Teatrului in aer liber din Varna au evoluat peste 2.500 de balerini din 40 de ţări.

Juriul celei de-a 26-a ediţii a Concursului este prezidat de renumitul balerin şi coregraf rus Vladimir Vasiliev, pe care o lume întreagă l-a aclamat, în anii ’70-’80, pe scena Teatrului Bolşoi şi pe alte scene importante, în „Spartacus”, „Don Quijote”, „Giselle” sau „Romeo şi Julieta”, ca să amintim doar câteva dintre rolurile sale memorabile. De altfel, Vladimir Vasiliev rămâne, până în ziua de astăzi, singurul participant din istoria Concursului distins cu Marele Premiu. În urma celor două runde ale competiţiei, în etapa finală au fost admişi 24 de concurenţi (10 la categoria Juniori şi 14 la categoria Seniori) din 9 ţări. Coreea de Sud conduce detaşat în clasamentul pe naţiuni, cu 9 finalişti, fiind urmată de Rusia, Franţa şi Bulgaria, fiecare având în finală câte 3 reprezentanţi. Ceilalţi concurenţi care vor intra în finala din zilele de 26 şi 27 iulie vin din Japonia (2), China (1), Italia (1), Ucraina (1) şi Elveţia (1).

„Olimpiada de Balet de la Varna”, aşa cum a fost supranumit Concursul de criticul englez de balet John Gregory, a fost inaugurată în 1964, fiind prima competiţie internaţională de profil dedicată balerinilor profesionşti. Cu prilejul primei ediţii, maestrul francez de balet Serge Lifar afirma: „Concursul de la Varna este un fapt unic în istoria baletului, un eveniment de importanţă majoră”. Competiţia s-a bucurat de mare succes încă de la prima ediţie, juriul fiind prezidat, ani de zile, de însăşi Galina Ulanova. Obiectivul principal al evenimentului l-a reprezentat, de la bun început, descoperirea şi promovarea tinerelor talente, un alt scop fiind încurajarea cooperării la nivel internaţional în domeniul baletului, prin împletirea tradiţiei dansului clasic cu ultimele tendinţe în dansul contemporan. Concursul internaţional de Balet de la Varna a servit drept inspiraţie pentru toate marile competiţii de profil care se organizează acum în întreaga lume, de la New York la Osaka, trecând prin Helsinki, Lausanne, Moscova, Sankt Petersburg, Perm şi Shanghai. Prestigiul evenimentului este conferit atât de juriul internaţional format din personalităţi marcante ale lumii dansului, din cel puţin 12 ţări, cât şi de programul care, prin complexitate şi volum, depăşeşte chiar cerinţele unor competiţii similare organizate în alte ţări: echilibrat şi cu o delimitare clară a grupelor de vârstă, Concursul oferă fiecărui participant şansa de a se face remarcat în trei lucrări din repertoriul clasic şi în două creaţii coregrafice contemporane. Poate că dovada cea mai elocventă a importanţei Concursului de la Varna este că aproape toate stelele baletului din ultimele trei decenii au dobândit prima recunoaştere internaţională din carieră în calitate de laureaţi ai acestei competiţii: Ekaterina Maksimova (1964), Vladimir Vasiliev (1964), Natalia Makarova (1965), Natalia Besmertnova (1965), Loipa Araujo (1965), Mihail Baryshnikov (1966), Eva Evdokimova (1970), Patrick Dupond (1976), Sylvie Guillem (1983), Manuel Legris (1984), Vladimir Malahov (1986), Aurélie Dupont (1992), Ivan Vasiliev (2006) şi atâţia alţii.

Pentru mai multe informaţii despre eventiment, vă invit să vizitaţi site-ul oficial al Concursului internaţional de Balet de la Varna: http://www.varna-ibc.org/site/

******************************************************************************

Concursul internaţional de Balet de la Varna poate fi urmărit în direct, online, în zilele de 26, 27, 29 şi 30 iulie, de la orele 21.00, pe site-ul BNT World, la link-ul: http://tv.bnt.bg/bntworld/

******************************************************************************

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s