Festivalul Internaţional de Balet de la Teatrul Mariinsky – ediţia a XIV-a

Festivalul International de Balet Mariinsky

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Balet de la Teatrul Mariinsky se desfăşoară între 3 şi 13 aprilie, pe scena istorică a Teatrului şi pe scena nouă, Mariinsky II.

Momentele cele mai importante ale Festivalului:
* Premiera baletului „Sylvia”, de Léo Delibes, în coregrafia lui Frederick Ashton
* Prima reprezentaţie la Sankt Petersburg a celui mai recent proiect al prim-balerinei Diana Vişniova, „On the Edge”
* Balete semnate de Marius Petipa, Lev Ivanov, August Bournonville, Frederick Ashton, George Balanchine, Wayne McGregor, Alexei Ratmansky şi Sasha Waltz, în interpretarea soliştilor de la Teatrul Mariinsky şi a invitaţilor de la Teatrul Bolşoi, Teatrul Mihailovski şi American Ballet Theatre
* Reprezentaţii susţinute de Baletul Regal Danez
* Spectacole semnate de coregrafi aflaţi la începutul carierei, în proiectul Creative Workshop

Prestigiosul eveniment se deschide cu premiera baletului „Sylvia”, de Léo Delibes, în coregrafia lui Frederick Ashton. Muzica lui Delibes a inspirat numeroşi coregrafi, iar Ceaikovski însuşi spunea despre partitura pentru „Sylvia” că este prima compoziţie de balet demnă de a fi ascultată, descriind în termeni elogioşi frumuseţea, rafinamentul, ritmul şi armonia muzicii. Subiectul baletului este inspirat din piesa „Aminta”, a poetului renascentist Torquato Tasso, în care este glorificată iubirea dintre nimfa Sylvia şi păstorul Aminta. „Sylvia” a fost reprezentat pentru prima dată la Opera Mare din Paris, la 14 iunie 1876. Baletul a fost reluat de coregrafi precum Léo Staats, Serge Lifar sau John Neumeier, iar George Balanchine a creat „Sylvia Pas de Deux”, pe aceeaşi muzică de Delibes. Versiunea lui Frederick Ashton a fost prezentată pentru prima dată la Londra, de compania Royal Ballet, în 1952.

Invitată de onoare la ediţia de anul acesta a Festivalului este compania Baletului Regal Danez, care va prezenta pe scena Teatrului Mariinsky baletul „Napoli”, într-o montare de Sorella Englund şi Nikolaj Hübbe, după coregrafia lui August Bournonville: o versiune modernă, în care acţiunea se petrece în Italia anilor ’50. Creaţiile lui August Bournonville sunt considerate cartea de vizită a companiei de balet daneze, Bournonville fiind, de altfel, cel care a pus bazele tradiţiei dansului masculin în Danemarca, contribuind la recunoaşterea internaţională a virtuozităţii Baletului Regal Danez.

Spectacolul „Diana Vishneva: On the Edge” continuă seria proiectelor independente ale prim-balerinei Teatrului Mariinsky. „Beauty in Motion” şi „Dialogues”, proiectele anterioare ale Dianei Vişniova, au fost distinse cu cinci premii Masca de Aur la diferite categorii. Titlul celui mai recent proiect, „On the Edge”, face trimitere la noile provocări din cariera balerinei, prin care Diana Vişniova dezvăluie publicului faţete încă necunoscute ale artei sale. „On the Edge” este un spectacol coupé, cu două balete într-un act: „Switch”, în coregrafia lui Jean-Christophe Maillot, directorul companiei Les Ballets de Monte-Carlo, şi „Woman in a Room”, creaţie a lui Carolyn Carlson, inspirată de filmele lui Andrei Tarkovski.

Pe afişul Festivalului se regăseşte, de asemenea, şi una dintre premierele recente ale Teatrului Mariinsky: „Infra”, în coregrafia lui Wayne McGregor, care va fi prezentat în aceeaşi seară alături de „Concerto DSCH”, de Alexei Ratmansky, şi „Sacre”, de Sasha Waltz.

Festivalul se va încheia cu o gală ce va reuni unii dintre cei mai apreciaţi balerini ai momentului. În prima parte a galei este programat „Symphony in C”, de George Balanchine, în partea a doua urmând a fi prezentate momente îndrăgite din balete celebre.

Programul complet al celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Balet de la Teatrul Mariinsky este disponibil pe site-ul oficial al Teatrului Mariinsky, www.mariinsky.ru.

Program Festivalul International de Balet Mariinsky 2014

Sursă text şi foto: www.mariinsky.ru

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s