„La Sylphide”, din decembrie la Opera Naţională din Bucureşti

Alina Cojocaru, „La Sylphide”, foto: Alice Pennefather

Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti are loc premiera naţională a baletului „La Sylphide”, în coregrafia lui Johan Kobborg, cu Alina Cojocaru şi Steven McRae în rolurile principale. O gură de aer proaspăt, astfel era descris, în urmă cu un an, în publicaţia Sarasota Herald-Tribune, spectacolul „La Sylphide”, pe care balerinul de origine daneză Johan Kobborg l-a pus în scenă în 2005 pentru Compania Regală de Balet din Londra. Iată că acum, coregraful Johan Kobborg pune în scenă, la Opera Naţională din Bucureşti, acelaşi balet, ce relatează, în paşi de dans, emoţionanta poveste de dragoste dintre un tânăr scoţian şi o Silfidă, întruchipare a idealului de neatins.

Este o mare bucurie să montez la Opera Naţională din Bucureşti baletul „La Sylphide”, unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este, de altfel, primul balet în care s-au folosit poantele, în versiunea franceză a lui Filippo Taglioni, din anul 1832. Vechea şcoală de balet avea ca scop să provoace emoţii puternice, iar în acest caz visul îl face pe James, personajul principal, să piardă totul. Şi astăzi, subiectul este extrem de emoţionant, pentru că nu ştim dacă ceea ce se întâmplă este real sau este doar în imaginaţia lui James. Desigur, el explorează, îndrăgostit de această creatură misterioasă, Silfida… (Johan Kobborg)

Johan Kobborg a fost prim-balerin al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii de balet din lume. În ultimii ani, s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Bolşoi de la Moscova sau de Baletul Regal din Noua Zeelandă. În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide”, pus în scenă la Teatrul Bolşoi, a fost distins cu Premiul Masca de Aur, pentru cel mai bun spectacol al anului.

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, „La Sylphide”

Alina Cojocaru, Balerina Deceniului (titlu decernat la Moscova, în anul 2010), păşeşte din nou, după câţiva ani buni, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un spectacol istoric. Partenerul ei la premiera din seara de 7 decembrie va fi Steven McRae, prim-balerin al Baletului Regal din Londra, câştigătorul Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator”, la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, este semnată de artista de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Kenneth Macmillan. Dacă mergeţi în Scoţia, este extraordinar să vedeţi acele dealuri şi acele culori care se împletesc cu cerul. Pentru Actul I am folosit un interior de castel, pentru că, în această versiune, personajele nu sunt din mediul rural, ca în libretul original, ci nobili. Am hotărât să nu ne situăm într-o epocă anume, deci nu putem spune că acţiunea se petrece într-o anumită perioadă istorică. Pentru costume am folosit motive folclorice scoţiene (pe scenă se poartă kilt-uri), deci există elemente tradiţionale, a declarat scenografa Natalia Stewart.

Premiera baletului „La Sylphide” de sâmbătă, 7 decembrie, va fi precedată, începând cu ora 18.30, de o conferinţă de presă, la care vor lua cuvântul coregraful Johan Kobborg şi Răzvan Ioan Dincă, Directorul General al Operei Naţionale din Bucureşti. A doua reprezentaţie a baletului va avea loc duminică, 8 decembrie, de la ora 19.00, avându-i în rolurile principale pe prim-soliştii Operei Naţionale din Bucureşti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s