Nikolai Tsiskaridze, noul director general al Academiei Vaganova

Nikolai Tsiskaridze, de pe scena Teatrului Bolşoi la conducerea Academiei Vaganova (sursa: pinterest.com)

Scena de balet a Teatrului Bolşoi a pierdut un star, însă Academia Vaganova (Sankt Petersburg) a câştigat un nou director… Este vorba despre renumitul prim-balerin Nikolai Tsiskaridze (39 de ani), care, la sfârşitul lunii octombrie, a fost numit de Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinsky, director general al Academiei de balet Vaganova.

Nikolai Tsiskaridze, prim-balerinul vedetă al Teatrului Bolşoi, a rămas fără serviciu după ce, în luna iunie, la căpătul disputelor cu Anatoli Iksanov, la acel moment director al teatrului, faimoasa instituţie moscovită a decis să nu-i mai prelungească contractul. După demiterea directorului Anatoli Iksanov şi numirea lui Vladimir Urin la conducerea teatrului s-au făcut mai multe încercări nereuşite pentru a-l readuce pe Nikolai Tsiskaridze la Teatrul Bolşoi, Tsiskaridze însuşi refuzând solicitările repetate de a dansa în reprezentaţia specială cu „Spărgătorul de nuci” de Anul Nou.

Anunţul Ministrului rus al Culturii a pus capăt speculaţiilor care s-au făcut în ultimele luni privind viitorul carierei lui Nikolai Tsiskaridze. Existau voci care afirmau că Tsiskaridze ar fi discutat cu Valerii Gherghiev despre un eventual post la Teatrul Mariinsky, dar că ar fi fost refuzat, în timp ce alţii susţineau că Tsiskaridze ar fi refuzat propunerea de a prelua conducerea companiei Kremlin Ballet.

Nikolai Tsiskaridze în „Giselle” (foto: M. Logvinov, sursa: pinterest.com)

Academia de balet Vaganova, a cărei conducere va fi preluată de Nikolai Tsiskaridze la începutul acestei săptămâni, a fost fondată în 1738 şi este una dintre cele mai vechi şcoli de balet din lume. Instituţia atrage unii dintre cei mai talentaţi elevi nu numai din Rusia, ci şi din afara Federaţiei, printre ei numărându-se, în ultimii ani, şi mulţi elevi americani.

Recent, Academia Vaganova a fost criticată de personalităţi precum Valerii Gherghiev, care a afirmat, în numeroase rânduri, nevoia de a îmbunătăţi şi moderniza calitatea învăţământului de la Academie. În august, Gherghiev a propus, fără succes, însă, fondarea unui nou centru academic naţional pentru teatru şi coregrafie.

Tsiskaridze nu va fi singur la conducerea prestigioasei instituţii: Ministrul rus al Culturii a mai anunţat că Ulyana Lopatkina, prim-balerină a Teatrului Mariinsky, urmează să fie numită director artistic al Academiei Vaganova.

Numirea lui Nikolai Tsiskaridze în calitate de director general al Academiei Vaganova este controversată, în lumina atacului cu acid din ianuarie asupra lui Serghei Filin, directorul companiei de balet a Teatrului Bolşoi. Înainte de a fi demis din trupa de balet a Teatrului Bolşoi, Tsiskaridze a acuzat echipa managerială a instituţiei că ar fi înscenat atacul cu acid a cărui victimă a fost Serghei Filin ca un pretext pentru „vânătoarea de vrăjitoare” îndreptată asupra lui. La scurt timp după aceea, Tsiskaridze a solicitat guvernului să demită întreaga echipă managerială de la Teatrul Bolşoi şi să-l numească pe el director general al instituţiei.

(Sursă text: themoscowtimes.com, bbc.co.uk)

Reclame

3 gânduri despre “Nikolai Tsiskaridze, noul director general al Academiei Vaganova

  1. In acest moment este foarte controversata numirea lui. Multe nume sonore din lumea baletului spun ca este total nepotrivit acestei poziții. Iar el a declarat azi ca el este cel ce hotaraste numirea in postul de director artistic si ca nu va fi Lopatkina.

    1. Am citit şi eu că prim-balerina Diana Vişniova, de exemplu, e printre cei care nu sunt de acord cu numirea lui Tsiskaridze la conducerea Academiei. Şi se pare că, într-adevăr, Altynai Asylmuratova s-ar putea să rămână directorul artistic al instituţiei şi să nu fie înlocuită de Ulyana Lopatkina. Vom vedea… E adevărat că Nikolai Tsiskaridze este o personalitate aparte, originală, cu lumini şi umbre, dar, ca dansator, mie, cel puţin, mi se pare genial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s