Rudolf Nureev. Partea a II-a: La Academia Vaganova și Teatrul Kirov

Rudolf Nureev a ajuns la Leningrad în 1955, la vârsta de 17 ani. A fost admis la prestigioasa Academie Vaganova, unde avea să studieze sub îndrumarea maestrului Aleksandr Pușkin.

Rudolf Nureev și Alla Sizova, pe când erau elevi la Academia Vaganova. Alături de ei – profesorul Aleksandr Pușkin

Ca urmare a turneului la Moscova, compania de balet a Teatrului de la Ufa i-a propus un contract permanent. Însă Rudolf nu s-a întors la Ufa, ci și-a dat toți banii câștigați pe un bilet de tren pentru Leningrad.

A dat admitere la Academia Vaganova și a fost acceptat: Tu fie vei ajunge un dansator genial, fie vei fi un eșec total; cel mai probabil, o să fii un eșec. Asta i s-a spus la examen… Avea 17 ani și era conștient că îi lipsea tehnica pe care și-o însușiseră deja colegii săi, care aveau în spate șapte ani de pregătire. Rudolf a luat-o ca pe o provocare de a învăța mai mult, fără să-și piardă spontaneitatea și individualitatea talentului său înnăscut. Trei ani a muncit din greu, exersând, între două lecții, mișcările care i se păreau dificile, fiind hotărât să-și ajungă din urmă și chiar să-și întreacă colegii. Se strecura seara afară din internat pentru a merge să vadă toate spectacolele de la Teatrul Kirov, chiar dacă risca să fie descoperit și pedepsit. Temându-se că ar fi putut să fie înrolat în armată înainte de a-și fi terminat studiile, a cerut să fie transferat din clasa a 9-a în clasa a 11-a. Cererea i-a fost admisă, însă i-a creat reputația de om dificil. Totuși, dacă nu ar fi făcut acest pas, Rudolf Nureev nu ar fi avut poate șansa să lucreze cu profesorul Aleksandr Pușkin.

Rudolf Nureev și Alla Sizova, „Corsarul”

La început, Pușkin nu i-a acordat prea multă atenție. Văzând însă cât este de sârguincios și cât de mult lucrează, l-a ajutat și chiar l-a invitat să locuiască împreună cu familia lui. Sub îndrumarea lui Aleksandr Pușkin, Nureev a ajuns printre cei mai buni elevi.

În 1958, la spectacolul de absolvire, Nureev interpretează pas de deux din „Corsarul”, având-o parteneră pe Alla Sizova. Este acceptat imediat ca solist atât la Teatrul Kirov (azi Mariinsky), cât și la Teatrul Bolșoi. Așa cum era de așteptat, Nureev a ales Kirov-ul, unde a debutat ca partener al faimoasei Natalia Dudinskaya, în „Laurencia”, spectacol în care este nevoie atât de virtuozitate tehnică, cât și de talent actoricesc. Prima apariție pe scena leningrădeană a proaspătului absolvent a fost un mare succes. La puțin timp după debut, Nureev s-a accidentat la gleznă, dar s-a întors pe scenă în ciuda părerii unui doctor care i-a spus că nu va mai putea dansa. A rămas însă cu o durere care îl va urmări pe tot parcursul carierei.

Rudolf Nureev și Alla Șelest, „Giselle”

În cei trei ani petrecuți la Teatrul Kirov, Nureev a interpretat 15 roluri, printre care rolurile principale din „Don Quijote”, „Giselle”, „Baiadera”, „Frumoasa din pădurea adormită” și „Lacul lebedelor”, având partenere toate prim-balerinele companiei. A câștigat rapid admirația publicului, care îl iubea pentru pasiunea cu care dansa și pentru faptul că venea cu o abordare proprie a rolurilor. Succesul imens de care se bucura era însă dublat și de reputația unei personalități dificile: când nu era de aceeași părere cu profesorii și repetitorii, se contrazicea cu ei și, uneori, chiar părăsea sala de repetiții pentru a lucra de unul singur.

VA URMA

vector

(Sursa: Rudolf Nureyev Foundation)

Preluarea textului din această postare se poate face doar cu acordul meu şi implică citarea sursei şi inserarea unui link către blogul Balet la superlativ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s