Balet de zile mari la TV

Nu, nu la noi! Din păcate… Se întâmplă, unde altundeva decât la ruşi, mai exact pe canalul Kultura. Ieri, duminică, a fost prima ediţie a show-ului de televiziune intitulat, sugestiv, „Bolşoi balet”, un proiect „fără precedent”, aşa cum este descris spectacolul pe site-ul oficial al postului de televiziune. Emisiunea este organizată sub forma unui concurs ce reuneşte unii dintre cei mai buni tineri balerini din Rusia, de la renumitele Teatre Bolşoi, Mariinsky, Stanislavsky şi Nemirovici-Dancenko, dar şi de la teatrele de operă şi balet de la Perm, Ekaterinburg şi Kazan. Invitata specială a proiectului este Victoria Terioşkina, prim-balerină a Teatrului Mariinsky.

Vorbim despre primul proiect de acest gen dedicat exclusiv baletului, însă trebuie menţionat că posturile de televiziune din Rusia au, de câţiva ani buni, o tradiţie în organizarea de astfel de emisiuni pentru patinajul artistic. Oare când vor avea şi telespectatorii televiziunilor din România ocazia să urmărească o asemenea emisiune? Mi-e teamă că nu prea curând…

Din juriu fac parte nume cu rezonanţă ale baletului mondial: Diana Vişniova, prim-balerină a Teatrului Mariinsky, Azari Pliseţky, maestru de balet pentru Béjart Ballet Lausanne, şi Vladimir Derevianko, director al companiei de balet Maggio Danza.

La fiecare ediţie, printre membrii juriului se vor număra şi invitaţi de onoare, stele ale baletului (şi nu numai) care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Alla Osipenko, Vladimir Malahov, Nacho Duato, Andrian Fadeev sau Maria Guleghina.

Timp de două luni, balerinii din proiect vor concura la categoriile „Cea mai bună balerină” şi „Cel mai bun balerin”, marele premiu urmând a fi acordat pentru „Cel mai bun duet”. Nu va lipsi nici premiul de popularitate, acordat de telespectatori.

La prima ediţie a spectacolului de televiziune au fost prezentate atât fragmente din repertoriul clasic („Silfida”, „Romeo şi Julieta”, „Baiadera”, „Don Quijote”, „Carmen-Suite”), cât şi momente de dans contemporan.

După prima ediţie, clasamentul este condus de Cristina Şapran (Teatrul Stanislavsky şi Nemirovici-Dancenko), urmată, îndeaproape, de Vladislav Lantratov (Teatrul Bolşoi), Andrei Ermakov (Teatrul Mariinsky), Serghei Polunin (Teatrul Stanislavsky şi Nemirovici-Dancenko) şi Olga Smirnova (Teatrul Bolşoi).

Iată şi un fragment din prima ediţie a emisiunii „Bolşoi balet”: scenă din divertismentul de balet „Noaptea Valpurgiei”, din opera „Faust” de Charles Gounod

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s