Povestea poantelor Repetto

Vă propun să descoperim împreună povestea uneia dintre cele mai cunoscute mărci de poante şi nu numai: REPETTO. Anul acesta, faimosul brand francez a împlinit 65 de ani de la înfiinţare.

Povestea a început în 1947, când Rose Repetto a creat primii săi pantofi de dans pentru fiul ei, balerinul şi coregraful Roland Petit. Astfel, Rose Repetto devenea un nume de referinţă atât în lumea dansului clasic, cât şi în universul showbiz-ului. Nu putem vorbi de Repetto fără să o evocăm pe Rose Repetto, declară Brigitte Lefèvre, directoarea companiei de balet a Operei din Paris. Ea însăşi fostă elevă a Şcolii de balet a Operei, Brigitte Lefèvre îşi aminteşte cu emoţie de momentul în care şi-a cumpărat primii pantofi de balet, pe când nici nu era încă „petit rat” (elev al Şcolii de balet a Operei din Paris, care face figuraţie în spectacole): Am urcat împreună cu mama la etajul al şaselea al unui imobil de pe Rue de la Paix, foarte aproape de Place Vendôme. Acolo, într-o cameră modestă, am întâlnit-o pe Rose Repetto. Acest atelier unde se fabricau pantofii de dans pentru balerinii de la Opera Garnier avea ceva magic: mi se părea că trec printr-un ritual de iniţiere, că intru într-un cerc select. La acea vreme, Rose Repetto avea în jur de 40 de ani, dar mie, care nu aveam decât 8 ani, mi se părea o vârstă de-a dreptul matusalemică. Această femeie extraordinară mă fascina.

Genială, magică, acestea sunt adjectivele folosite constant pentru a o descrie pe creatoarea unei mărci cu nume răsunător, precum cel al lui Gepetto, tâmplarul care i-a dat viaţă lui Pinocchio. Nume capabil sa facă veritabile minuni şi care, până în ziua de astăzi, evocă dansul cu tot ce are el mai feeric şi mai diafan.

Rose Repetto, născută la Milano, şi-a deschis atelierul de pantofi de dans în 1947, după ce, înainte, fusese proprietara unui bistro în Montmartre. Ea nu a fost balerină, însă fiul ei, Roland Petit, şi-a ales această artă drept profesie. La acel moment, Roland Petit, în vârstă de 23 de ani, i-a cerut mamei lui să-i facă o pereche de pantofi de balet. Rose Repetto s-a pus pe treabă, inventând un procedeu de fabricaţie prin care demi-poantele şi poantele aveau să devină confortabile precum o mănuşă. Aşa-numitul „cousu retourné”, una dintre invenţiile lui Rose, presupune coaserea părţii din piele moale, care îmbracă laba piciorului, pe sub talpă (invers decât se obişnuieşte în procedeele tradiţionale de fabricare a pantofilor). Apoi, pielea astfel cusută este întoarsă, precum o şosetă, pentru a susţine cât mai bine piciorul, cu maximum de confort. Dovada: pantofii Repetto sunt atât de flexibili încât pot fi rulaţi precum o foaie de hârtie.

Mama lui Roland Petit era foarte atentă cu artiştii balerini, ajutându-i, prin creaţiile ei, să evolueze în cariera lor. Foarte repede, atelierul Repetto şi-a lărgit portofoliul, abordând toate stilurile, de la pantofii destinaţi dansului clasic la pantofii pentru dans contemporan. În 1956, o altă Brigitte va conferi brandului Repetto strălucirea de care avea nevoie ca să se metamorfozeze, dintr-un producător specializat, într-un adevărat mit pentru toate doamnele şi domnişoarele care îşi doresc să ţină pasul cu moda. Este vorba despre Brigitte Bardot, care, pe atunci, făcea primii paşi în lumea cinematografiei sub îndrumarea mentorului ei, Roger Vadim. Nimic nu este întâmplător, pentru că, înainte de a fi actriţă, Brigitte a fost balerină şi clientă a atelierului din Rue de la Paix. A rugat-o pe Rose Repetto să-i creeze o pereche de balerini de toată ziua. Aşa au luat naştere balerinii Cendrillon (Cenuşăreasa), de culoare roşu carmin, creaţi special pentru pelicula „Et Dieu… créa la femme” („Şi Dumnezeu… a creat femeia”). Ulterior, aceştia au devenit accesoriul indispensabil al tuturor tinerelor care purtau rochii „vichy”. O altă creaţie de referinţă a atelierului Repetto sunt pantofii Zizi, cu şireturi, realizaţi de Rose pentru nora ei, Zizi Jeanmaire, şi care au fost purtaţi de nume celebre, de la Rudolf Nureyev şi Mihail Baryshnikov la Serge Gainsbourg.

Din anii ’80, de la moartea lui Rose Repetto (în 1984), până la începutul anilor 2000, brandul Repetto a fost într-un con de umbră. Apoi, fabrica din regiunea Périgord a fost cumpărată de Jean-Marc Gaucher, fostul director Reebok Franţa, care a repus brandul pe picioare, acordând aceeaşi importanţă ca la început pantofilor de balet. În 2005, în colaborare cu Universitatea din Compiègne, Repetto a redesenat forma poantelor, le-a sporit rezistenţa şi, cel mai important, a reuşit să atenueze cu până la 61% zgomotul pe care îl fac pe scenă. Doi ani mai târziu, în 2007, a luat naştere Carlotta, noua generaţie de poante Repetto.

Se estimează că din fabrica Repetto ies zilnic între 1.800 şi 2.000 de perechi de poante, care sunt realizate după metoda tradiţională, inventată de Rose Repetto în urmă cu mai bine de şase decenii. Pentru balerinele de la Opera din Paris, de la Royal Ballet din Londra sau de la Teatrul Bolshoi, Repetto creează poante pe comandă. Pe lângă demi-poante, poante, balerini şi pantofi, Repetto realizează şi tutu-uri şi o serie întreagă de accesorii pentru dans. Anul acesta, în ianuarie, fabrica Repetto a inaugurat propria şcoală de formare şi intenţionează să se extindă, ceea ce va duce la creşterea producţiei de la 2.000 de perechi pe zi (în prezent) la 7.000. Jumătate din producţia fabricii pleacă la export. Brandul Repetto are peste 80 de magazine în lumea întreagă şi reţeaua continuă să se extindă la Hong Kong, în Coreea, Japonia şi China.

Cronologie REPETTO

1947 – La cererea fiului ei, Roland Petit, Rose Repetto creează primii ei pantofi de balet, într-un atelier din apropierea Operei din Paris

1952 – Prima campanie publicitară Repetto

1956 – La solicitarea lui Brigitte Bardot, Rose Repetto creează, special pentru ea, balerinii Cendrillon

1959 – Rose Repetto deschide primul magazin, pe Rue de la Paix, un loc care va fi frecventat de toate stelele baletului

1964 – Leonor Fini creează logo-ul brandului

1967 – Dorind să extindă producţia, Rose Repetto deschide o fabrică în localitatea Saint Medard d’Excideuil, în Dorgogne. Şi astăzi, pantofii de balet sunt realizaţi pe baza procedeului iniţial, faimosul „cousu retourné”

1970 – Cucerit de modelul Zizi, Serge Gainsbourg devine ambasadorul brandului Repetto

1999 – Jean-Marc Gaucher preia conducerea companiei

2000 – Prima colaborare între Repetto şi designerul Issey Miyake

2002 – Prima colaborare între Repetto şi designerul Yohji Yamamoto

2004 – Prima colaborare între Repetto şi Comme des Garçons

2005 – Repetto aniversează 1.000.000 de balerini produşi în fabrica sa. În parteneriat cu Universitatea din Compiègne, Repetto lucrează la un model revoluţionar de pantofi de balet

2007 – 60 de ani de la înfiinţarea Repetto. Se pun bazele fundaţiei Danse pour la vie, destinată susţinerii elevilor de la şcolile de balet

2009 – Prima colaborare între Repetto şi Karl Lagerfeld

2010 – Se deschide Atelier Repetto, unde orice femeie îşi poate crea balerini personalizaţi, plecând de la peste 250 de modele

2011 – Fabrica se extinde pe încă 3.000 metri pătraţi. Obiectivul: 500.000 de perechi de balerini pe an

2012 – Se deschide şcoala de formare Repetto, unde pantofarii sunt instruiţi în vederea realizării de balerini, demi-poante şi poante după metoda tradiţională „cousu retourné”

(surse: Repetto, Coppelia-lemondedeladanse.skynetblogs.be, Repetto, une ballerine à la pointe, Repetto inaugure sa propre école de formation et muscle son programme d’embauches) (foto: Facebook Repetto Paris)

Preluarea textului din această postare se poate face doar cu acordul meu şi implică citarea sursei şi inserarea unui link către blogul Balet la superlativ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s