Léo Delibes

Léo Delibes se înscrie în istoria muzicii printre cei mai importanţi compozitori francezi ai secolului al XIX-lea. Valoarea creaţiei sale constă cu precădere în bogăţia şi strălucirea melodică. Baletul „Coppélia” şi opera „Lakmé”, care i-au adus lui Delibes consacrarea, se bucură şi astăzi de preţuirea publicului.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea s-a produs în cultura franceză un curent puternic de înviorare a spiritului creator naţional. Acest curent şi-a pus amprenta asupra creaţiei muzicale din epocă, reprezentată de compozitori precum Camille Saint-Saëns, César Frank, Charles Gounod, Georges Bizet, Jules Massenet, Emmanuel Chabrier, Edouard Lalo, Léo Delibes.

Clément Philibert Léo Delibes s-a născut pe 21 februarie 1836, la Saint-Germain-du-Val. Părinţii (mai ales mama, care provenea dintr-o familie de muzicieni) i-au cultivat din copliărie interesul pentru muzică. După dispariţia timpurie a tatălui, Delibes se stabileşte la Paris împreună cu mama lui. La Conservator, studiază pianul şi orga, urmează cursuri de teorie, armonie, contrapunct şi compoziţie. Încă din prima perioadă a studiilor, tânărul Delibes îşi dovedeşte aptitudinile componistice scriind o serie de polci şi mazurci remarcabile. La un moment dat, constrâns de nevoile financiare, se angajează în corul Operei, pentru a nu-şi întrerupe studiile. La 17 ani este numit organist la biserica Saint Pierre de Chaillot şi primeşte funcţia de pianist acompaniator la Teatrul Liric. Paralel cu aceste activităţi, Delibes continuă să studieze compoziţia sub îndrumarea lui Adolphe Adam, creatorul baletului „Giselle”, care îl încurajează să abordeze muzica de balet şi de operă.

După câteva lucrări de proporţii mai modeste, Delibes compune baletul „Izvorul” (în colaborare cu Ludwig Minkus). Urmează baletul „Coppélia” (1870) – un adevărat triumf -, comedia muzicală „Regele a spus” şi baletul „Silvia”. În 1880, Delibes este numit profesor de compoziţie la Conservatorul din Paris. „Lakmé”, opera sa de maturitate, a văzut lumina rampei în 1883, pe scena Operei Comice din Paris, repurtând un succes răsunător.

Delibes s-a stins din viaţă pe 14 ianuarie 1891. Ultima lui operă, „Kassia”, rămasă neterminată, a fost finalizată, câţiva ani mai târziu, de Jules Massenet.

Anunțuri

Un gând despre “Léo Delibes

  1. Foarte interesant, nu stiam nimic despre Delibes, desi Coppelia este un balet preferat pentru mine.
    Nu am mai intrat de mult pe acest blog, imi era dor de frumusetea de aici ! Multumesc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s