Seară de balet pe Mezzo

Duminică, 22 ianuarie, începând cu orele 21.30, Mezzo îşi răsfaţă din nou telespectatorii cu un triplu regal de balet: „Dansurile polovţiene”, „Chopiniana” (Silfidele) şi „Flăcările Parisului”.

Faimoasele „Dansuri polovţiene”, în interpretarea Baletului Imperial de la Kremlin, sunt un balet într-un act, extras din opera „Cneazul Igor”, de Aleksandr Borodin. „Dansurile polovţiene” au fost prezentate pentru prima dată pe scena Teatrului Châtelet, din Paris, pe 18 mai 1900. Coregrafia este semnată Andris Liepa, după versiunea originală a lui Mihail Fokin.

„Chopiniana” sau „Silfidele”, pe muzică de Frédéric Chopin, este un balet într-un act, dansat în premieră mondială pe scena Teatrului Châtelet, din Paris, pe 2 iunie 1909. „Chopiniana” este considerată una dintre capodoperele lui Mihail Fokin, alături de solo-ul „Moartea Lebedei”, creat pentru Anna Pavlova. Printr-o suită de dansuri, tabloul coregrafic evocă reveria unui poet înconjurat de graţioasele silfide. Decorul, rochiile diafane şi coregrafia amintesc de atmosfera romantică din baletul „Silfida”, dansat pentru prima dată de Marie Taglioni. În epoca Baletelor Ruse ale lui Serghei Diaghilev, protagoniştii din „Chopiniana” erau Tamara Karsavina, Anna Pavlova şi Vaslav Nijinski. Mezzo propune de această dată „Chopiniana” în versiunea Baletului de la Kremlin. Îi veţi recunoaşte, cu siguranţă, pe Nikolai Tsiskaridze, prim-balerin al Teatrului Bolshoi, şi pe Natalia Balahniceva, eroina documentarului Prizonierii Terpsihorei.

„Flăcările Parisului” evocă, în paşi de dans, Revoluţia franceză din 1789, transpunând, pe scenă, atât atmosfera de la curtea regelui Ludovic al XVI-lea, cât, mai ales, episoade tensionate din timpul Revoluţiei, precum atacul asupra Palatului Tuileries, intrarea victoriasă în Paris a regimentelor de marsiliezi sau execuţiile sub cuţitul ghilotinei. Compus de Boris Asafiev şi pus în scenă pentru prima dată la Teatrul Kirov (actualul Mariinsky), pe 7 noiembrie 1932, în coregrafia lui Vasili Vainonen, „Flăcările Parisului” a fost reluat, în 2008, la Teatrul Bolshoi, în noua versiune coregrafică a lui Aleksei Ratmanski. Rolurile principale sunt interpretate de Natalia Osipova şi Ivan Vasiliev.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s