Balete din opere: Dansurile Polovtiene din Cneazul Igor

Probabil cea mai cunoscuta si indragita pagina de balet dintr-o opera: Dansurile polovtiene, din actul al II-lea al operei Cneazul Igor, pe muzica lui Aleksandr Borodin (1833-1887), in coregrafia lui Mihail Fokin (1909). Sursa de inspiratie pentru opera este Cantecul Oastei lui Igor, cea mai veche creatie literara a slavilor rasariteni, datand de la sfarsitul secolului al XII-lea (epoca Rusiei kievene).

Iata, in cateva cuvinte, contextul in care se desfasoara divertismentul de balet:

Actiunea operei este plasata in Rusia feudala. Cneazul Igor, insotit de fiul sau, Vladimir, si de armata, pleaca la lupta impotriva polovtienilor (numele rus pentru cumani, razboinicii nomazi din stepa eurasiatica) care atacau tara. Intr-o buna zi, cneaghina Iaroslavna, sotia lui Igor, este instiintata ca Igor si Vladimir au fost invinsi si ca au fost facuti prizonieri de catre polovtieni. De fapt, in tabara dusmana, cneazul si fiul sau sunt tratati mai degraba ca oaspeti de seama decat ca prizonieri. Intre Vladimir si fiica temutului han Konceak s-a infiripat chiar o dragoste sincera. Admirand demnitatea si curajul cneazului Igor, hanul ii ofera toate distractiile si placerile de care se bucura el insusi. In cinstea prizonierilor au loc vestitele dansuri polovtiene, inlantuire de secvente dansante, sustinute de cor, care ii au ca protagonisti pe aprigii polovtieni si pe frumoasele fecioare tinute prizoniere. Hanul este gata sa-i redea cneazului libertatea in schimbul promisiunii ca nu-i va mai ataca niciodata pe polovtieni. Igor ii raspunde hotarat ca nu va pregeta sa lupte si sa-i infrunte ori de cate ori va fi nevoie, de indata ce va fi liber.

Va invit sa urmariti Dansurile polovtiene in interpretarea unica a baletului Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg. Coregrafia este cea originala, semnata de Mihail Fokin.

Reclame

Un gând despre “Balete din opere: Dansurile Polovtiene din Cneazul Igor

  1. cel mai frumos balet si cea mai frumoasa muzica pentru baletul <Lacul Lebedelor si am vazut acest balet cu magdalena Popa,Gabriel Ghoerghiu,Sergiu Stefanschi,Ion Tugearu Ileana Iliescu ,toate lebedele,toti dansatorii au fost la superlativ ,magnific,Divin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s