Pas de quatre

(sursa: digitalgallery.nypl.org)

Benjamin Lumley, directorul teatrului [Her Majesty’s Theatre din Londra], avu ideea sa faca sa apara intr-un divertisment aranjat de Perrot cu muzica de Césare Pugni, pe patru dintre cele mai apreciate dansatoare din acel timp, Marie Taglioni, Carlotta Grisi, Fanny Cerrito si Lucile Grahn.

La ridicarea cortinei, cand cele patru protagoniste au aparut pe aceeasi linie, mana in mana, in semn de prietenie, in sala s-a produs un tumult indescriptibil, nu numai de admiratie, dar si de interes. Un asemenea spectacol era fara precedent. Scena a inceput printr-o miscare lenta, Taglioni ocupand in general pozitia centrala. A urmat momentul culminant, miscarea accelerata cu variatiunile, in care Taglioni a pus in valoare toate calitatile sale, indeosebi in acel pas en avant, a carui inventie i se atribuie, si a uimit publicul prin cateva salturi. Lucile Grahn, eleva a aceleiasi scoli din care facea parte si Taglioni, a dansat cu o vigoare care indica dorinta ei de a nu fi intrecuta de rivalele sale, executand parcours si élévation. Cerrito a intrat in dans cu jetés en tournant cu care incanta intotdeauna; iar Carlotta Grisi, printr-un contrast uimitor, a pus in evidenta farmecul sau inegalabil intr-o variatie de virtuozitate plina de cochetarie, dovedind ca poseda stilul francez, transmis de Vestris prin Perrot, in care se mai gaseau ecouri din gingasia, vivacitatea, cochetaria eleganta si pretiozitatea stravechilor balete de curte. (sursa: Istoria baletului, Tilde Urseanu, Ion Ianegic, Liviu Ionescu, Editura muzicala, Bucuresti, 1969, p. 102)

Pas de quatre a fost dansat pentru prima data de cele patru gratii ale baletului romantic la 12 iulie 1845, la Her Majesty’s Theatre din Londra. Aproape un secol mai tarziu, in 1941, coregraful britanic Anton Dolin a reluat divertismentul, distribuindu-le in rolurile titulare pe Nathalie Krassovska (Lucile Grahn), Mia Slavenska (Carlotta Grisi), Alexandra Danilova (Fanny Cerrito) si Alicia Markova (Marie Taglioni).

Pe pelicula s-a pastrat o versiune de Pas de quatre din 1968, ce le are ca protagoniste pe patru dintre cele mai cunoscute balerine ale Teatrului Kirov din acea perioada: Lyudmila Kovaleva (Lucille Grahn), Gabriela Komleva (Carlotta Grisi), Yelena Yevteyeva (Fanny Cerrito) si Lyubov Galinskaya (Marie Taglioni).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s