Invitatie la palat

Capodopera arhitecturala cunoscuta in lumea intreaga, Palais Garnier (Palatul Garnier) este cea de-a treisprezecea sala a Operei din Paris, de la fondarea Academiei Regale de Muzica, de catre Ludovic al XIV-lea, in 1669. Constructia s-a realizat din ordinul imparatului Napoleon al III-lea, fiind inclusa in seria lucrarilor de modernizare a capitalei Frantei, desfasurate in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea de catre baronul Haussmann. Proiectul de constructie a Operei a fost scos la concurs si castigat de Charles Garnier, la vremea aceea un tanar arhitect in varsta de 35 ani. Santierul a durat cincisprezece ani, intre 1860 si 1875, cu multiple intreruperi. Inaugurarea somptuosului Palat Garnier a avut loc la data de 15 ianuarie 1875.

Palatul Garnier in cifre :

Suprafata : 11 237 m2

Marea Scara : 30 m inaltime

Marele Foaier : 18 m inaltime, 54 m lungime

Sala de spectacole: 20 m inaltime, 32 m adancime, 31 m lungime

Greutatea candelabrului : 8 tone

Scena : 60 m inaltime, 27 m adancime

Această prezentare necesită JavaScript.

Palatul Garnier este considerat, pe buna dreptate, o capodopera a teatrelor lirice. Marea Scara (le grand escalier) este ea insasi un teatru, teatru monden in care,  odinioara, doamnele isi etalau toaletele stralucitoare. Plafonul pictat evoca diferite alegorii ale muzicii. La baza scarii, cei doi stalpi din bronz  iau forma unor femei ce tin in mainile lor buchete de lumina. Foaierele se disting prin bogatia decorului : bolta avant-foaierului este acoperita cu mozaicuri aurite. Marele Foaier a fost conceput de Garnier asemenea galeriilor castelelor din perioada clasica, jocul oglinzilor si al ferestrelor sporind dimensiunile impresionante ale acestuia. Lira este elementul decorativ principal. In centrul foaierului, aproape de una dintre ferestrele ce dezvaluie  minunata perspectiva a bulevardului Operei pana la Muzeul Luvru, se gaseste bustul arhitectului Charles Garnier, executat de Jean-Baptiste Carpeaux.

Sala de spectacole a Palatului Garnier, invesmantata fermecator in rosu si auriu, cu o cortina din panza pictata, este luminata de un magnific candelabru din cristal. Plafonul poarta semnatura pictorului expresionist Marc Chagall. In forma de potcoava, sala are o capacitate de 1900 de locuri.

In colectiile bibliotecii-muzeu, situata in Rotonda Imparatului (Rotonde de l’Empereur) se pastreaza tot trecutul Operei din Paris, de trei secole incoace. De-a lungul anului, salile muzeului gazduiesc expozitii temporare tematice si o galerie permanenta ce reuneste picturi, desene, fotografii si machete de decoruri.

Marea Scara, foaierele, muzeul, spatiile de expozitie si sala de spectacole sunt deschise publicului zilnic, intre orele 10 si 17 (intre 16 iulie si 5 septembrie, vizitele sunt permise pana la orele 18). Mai multe detalii la adresa : http://www.operadeparis.fr/cns11/live/onp/pratique/visites/Palais_Garnier/index.php?lang=fr.

Sursa : www.operadeparis.fr

© Odette88 Balet la superlativ Odette88’s Blog, 2010

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s