Mihail Baryshnikov sau dansul ca stil de viata

Considerat de multi chintesenta baletului, Mihail Baryshnikov este unul dintre cei mai mari dansatori ai tuturor timpurilor (este considerat adesea cel mai mare balerin al secolului XX). Numele lui Baryshnikov este sinonim cu baletul si cu dansul in general, in toate colturile lumii. Am putea vorbi despre o epoca in balet inainte si dupa Baryshnikov. Pentru ca, prin tehnica impecabila, inalta virtuozitate si calitatile dramatice unice, Baryshnikov a schimbat definitiv lumea baletului, impunand noi standarde.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mihail Nikolaevici Baryshnikov s-a nascut la 27 ianuarie 1948, la Riga (Lituania). A inceput sa ia lectii de balet in 1960, iar in 1964 a intrat la Academia Vaganova de la Leningrad, unde l-a avut ca profesor pe Aleksandr Pushkin, cel care il indrumase si pe Rudolf Nureev. Din perioada studiilor la Vaganova dateaza si prietenia cu Natalia Makarova, prima ballerina assoluta (cu opt ani mai mare decat Baryshnikov) si cu Aleksandr Godunov. Nu dupa mult timp, Baryshnikov castiga marele premiu la categoria junior la Concursul International de Balet de la Varna. Asa s-a raspandit vorba despre tanarul balerin exceptional, inzestrat cu o eleganta rafinata si cu un stil clasic pur. Dupa ce l-a vazut pe elevul Baryshnikov la orele profesorului Pushkin, criticul de balet Clive Barnes l-a descris cu urmatoarele cuvinte: „cel mai perfect balerin pe care l-am vazut vreodata”.

Baryshnikov s-a alaturat trupei de balet a Teatrului Kirov, debutand, in 1967, in Pas de deux-ul din actul I al baletului Giselle. Uriasul sau potential a fost imediat remarcat de marii coregrafi. Oleg Vinogradov, Konstantin Sergheev si Leonid Jakobson au creat balete special pentru el. Vestris, un numar de mare virtuozitate, creat de Jakobson, a devenit pentru Baryshnikov o carte de vizita dupa ce i-a adus conscararea mondiala la prima editie a Concursului International de Balet de la Moscova, in 1969.

 

In cautare de libertate artistica si personala, Baryshnikov a cerut azil politic din partea guvernului canadian in 1974, in timpul unui turneu in Canada. In acelasi an, aparea pentru prima data in fata publicului american, la American Ballet Theatre, in rolul Printului Albert din Giselle, având-o ca partenera pe Natalia Makarova. Colaborarea cu ABT a durat patru ani, timp in care Baryshnikov si-a început si cariera de coregraf, montand Spargatorul de nuci, Don Quixote si Cenusareasa. In 1977, Baryshnikov filmeaza, alaturi de Gelsey Kirkland, prim-balerina ABT, Spargatorul de nuci in versiune proprie, aceasta productie fiind considerata una dintre cele mai bune din toate timpurile.

In 1978, Baryshnikov paraseste ABT pentru New York City Ballet, unde va lucra cu George Balanchine si Jerome Robbins. Va reveni la ABT doi ani mai tarziu, nu doar ca prim-balerin, ci si in calitate de director artistic, pozitie pe care o va detine aproape un deceniu.

De-a lungul intregii cariere, Baryshnikov a impins mereu mai departe limitele artistice ale baletului: a interpretat creatii semnate de Merce Cunningham, a jucat pe Broadway, a devenit star de cinema prin productiile The Turning Point, White Nights si Dancers, a aparut alaturi de Twyla Tharp si Liza Minelli in programe de televiziune distinse cu mult ravnitul premiu Emmy.

In 1990, in colaborare cu Mark Morris, Baryshnikov a pus bazele White Oak Project, o companie de dans unica, ce reflecta pasiunea genialului balerin pentru dansul modern.

In 2000, lui Mihail Baryshnikov i s-a decernat distinctia National Medal of Arts din partea Congresului american, cea mai inalta distinctie conferita unui artist in Statele Unite ale Americii.

Baryshnikov a dansat pe muzica lui Adam si a lui Ceaikovski, pe muzica lui Shostakovici si a lui Philip Glass, pe melodiile lui Duke Ellington si Frank Sinatra. A excelat in repertoriul clasic, interpretand magistral roluri precum Albert, Basilio sau Spargatorul de nuci, insa a imbratisat si alte stiluri, precum jazz-ul si dansul contemporan. Prin tot ce a facut si continua sa faca pentru universul dansului, Mihail Baryshnikov a fost si continua sa fie surprinzator.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s