„Moartea Lebedei”

În „Moartea Lebedei” nu e vorba despre o femeie care întruchipează o pasăre, ci despre fragilitatea vieții – a oricărei vieți – și disperarea cu care ne agățăm de ea. Prin intensitatea dramatică, Pavlova a reușit să redea acest adevăr.

(Allegra Kent, autoarea volumului Lebăda)

Anna Pavlova în „Moartea Lebedei” (sursa: Wikipedia.org)

Moartea Lebedei este, probabil, cel mai cunoscut solo de balet, prezentat, pentru prima dată, la 22 decembrie 1907, pe scena Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, în interpretarea Annei Pavlova. De-a lungul timpului, mari balerine, precum Maya Plisețkaya, Natalia Makarova, Yvette Chauviré, Svetlana Zaharova sau Ulyana Lopatkina și-au pus amprenta propriei personalități și viziuni artistice asupra acestui solo de o frumusețe tulburătoare.

De un lirism remarcabil, Moartea Lebedei este creația coregrafului Mihail Fokin, care a imaginat, în 1905, pentru Anna Pavlova, celebra prim-balerină a Teatrului Mariinsky, un solo pe muzica lui Camille Saint-Saëns – Lebăda, cea de-a 13-a mișcare din suita Carnavalul animalelor. Peste ani, Moartea Lebedei a devenit simbolul Annei Pavlova. Solo-ul și-a câștigat recunoașterea nu atât prin dificultatea tehnică, cât prin înțelesul său și prin capacitatea Annei de a transmite publicului mesajul exprimat prin muzică și dans.

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

„Carnavalul animalelor”, compus în 1886, este o suită muzicală alcătuită din 14 piese. Saint-Saëns a compus suita în timpul unei vacanțe petrecute într-un sătuc din Austria. Este considerată o paranteză umoristică în creația compozitorului, pe care o califica el însuși drept « o fantezie pe o temă zoologică ». Instrumentele diferă de la piesă la piesă, mergând de la pian, vioară, violoncel și contrabas până la flaut, clarinet, armonică și xilofon.

„Lebăda” este mișcarea cea mai cunoscută din „Carnavalul animalelor” și singura care se cântă și individual. Este un solo poetic, pentru violoncel, susținut de pian. Scriitorul francez Francis Blanche, care a transpus în versuri caracterul fiecărei necuvântătoare ilustrate în suită, spunea despre ea:

Lebăda este poarta deschisă către toate visele.

Reclame

4 gânduri despre “„Moartea Lebedei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s