Festivalul florilor din Genzano

Balet intr-un act

(sursa: fotolog.com)

Festivalul florilor din Genzano a avut premiera la 19 decembrie 1858, la Copenhaga. Este creatia compozitorilor Edvard Helsted si Holger Simon Paulli si a coregrafului si maestrului de balet danez August Bournonville (1805-1879).

Libretul este inspirat de o povestire din ciclul Impresii de calatorie al lui Alexandre Dumas. In plus, asemenea altor compatrioti, precum Hans Christian Andersen, Bournonville iubea Italia. Titlul baletului face trimitere la Infiorata, un festival floral celebru in toate colturile lumii, desfasurat anual in orasul Genzano, de langa Roma. Povestea acestui incantator eveniment a inceput in 1778. Infiorata incepe in a doua saptamana din mai si se incheie in a treia saptamana a lunii iunie, cand copiii au voie sa distruga capodoperele florale multicolore, jucandu-se pe ele.

Baletul a fost prezentat in intregime de catre compania Baletului Regal danez pana in 1929, cand a fost retras din repertoriu.

Pas de deux-ul care astazi este un numar nelipsit din galele de balet, ca exponent al stilului Bournonville, a fost readus pe scena de catre Harald Lander, directorul artistic al Baletului Regal danez, in 1949. Se pare ca muzica acestui pas de deux, cunoscut ca Pas de deux-ul din Festivalul florilor din Genzano, este gresit atribuita compozitorilor Edvard Helsted si Holger Simon Paulli. De fapt, Bournonville a preluat pas de deux-ul din actul al III-lea al baletului Napoli, pe care il montase in 1842 la Viena. Muzica acestui pas de deux este creatia unui compozitor austriac, Matthias Strebinger (1807-1874).

Eu va propun sa urmariti Pas de deux-ul din Festivalul florilor din Genzano intr-una dintre cele mai bune interpretari posibile: Alina Cojocaru si Johan Kobborg.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s