Grand Pas Classique

Grand Pas Classique este unul dintre cele mai cunoscute pas de deux-uri din repertoriul clasic de balet. Pe muzica lui Daniel Francois Esprit Auber, extrasa din opera-balet Le Dieu et la Bayadère, Grand Pas Classique a avut premiera la 11 decembrie 1949, la Paris, pe scena Teatrului Champs-Elysées, fiind interpretat de Yvette Chauviré si Vladimir Skouratov. Coregrafia poarta semnatura lui Viktor Gsovsky.

Daniel Auber (1782-1871) ramane una dintre cele mai importante personalitati ale scolii de opera franceze a anilor 1820. Timp de aproape trei decenii, Auber a colaborat cu libretistul Eugène Scribe, aducand o contributie majora la genul operei comice. Una dintre cele mai cunoscute creatii ale compozitorului francez este La Muette de Portici (Muta din Portici), care a deschis, in 1828, drumul catre ceea ce se va numi stilul grand opera. Alte opere indragite ce poarta semnatura lui Daniel Auber sunt Fra Diavolo, Le Cheval de bronze si Les Diamants de la Couronne. Astazi, una dintre strazile din inima Parisului poarta numele ilustrului compozitor: Rue Auber (9e arrondissement) se intersecteaza cu Rue Scribe si da, la un capat, in Boulevard Haussmann, iar la celalalt in Place de l’Opéra. Tot aici se afla si splendidul Palais Garnier, azi Opera Nationala din Paris.

O versiune de Grand Pas Classique pe care eu pur si simplu o ador, cu Sylvie Guillem si Manuel Legris, doua dintre cele mai stralucitoare stele ale Operei din Paris:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s