Simfonia Scotiana

Baletul intr-un act Simfonia Scotiana a avut premiera mondiala la 11 noiembrie 1952. Coregrafia lui George Balanchine s-a nascut ca urmare a primului turneu al companiei New York City Ballet la Festivalul de la Edinburgh.

Scrierile lui Sir Walter Scott au transformat tinuturile inalte (the highlands) ale Scotiei intr-una dintre principalele surse de inspiratie pentru curentul romantic din secolul al XIX-lea. Actiunea primului balet romantic, La Sylphide, a carui premiera a avut loc in 1832, se desfasoara pe fundalul legendelor si traditiilor din Scotia. De aceea, Balanchine evoca acest balet in cea de-a doua parte a adagio-ului din Simfonia Scotiana.

Muzica Simfoniei Scotiene este creatia compozitorului german romantic Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Asemenea lui Mozart, Mendelssohn a fost un copil-minune care a excelat in muzica sub toate aspectele: a fost unul dintre marii pianisti ai epocii sale si un exceptional dirijor. Pe parcursul carierei sale, Felix Mendelssohn a fost compozitor, dirijor, pianist, profesor si organizator de festivaluri muzicale. A compus lucrari de toate genurile, de la simfonii, muzica pentru pian, lieduri, muzica corala, oratorii si muzica de camera.

Mendelssohn a compus Simfonia Scotiana, adica Simfonia a 3-a in A minor, op. 56, in urma calatoriei pe care a facut-o in Scotia in 1829. Lucrarea a fost dedicata Reginei Victoria.

Pentru baletul sau, George Balanchine a ales doar ultimele trei miscari ale Simfoniei Scotiene (Balanchine a considerat ca prima miscare nu era potrivita pentru dans). (sursa: http://balanchine.com/content/site/ballets/55)

In anul 2009, Simfonia Scotiana a reintrat in repertoriul Teatrului Mariinsky dupa o absenta de 20 de ani. Ii puteti urmari in clipul de mai jos pe Ulyana Lopatkina si Evghenii Ivanchenko, protagonistii premierei, alaturi de coregraful Paul Joseph Boos si de designer-ul Giorgio Armani, creatorul costumelor, la repetitii, in culise si pe scena (reportaj in limba rusa).


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s