Alina Somova


(foto: Gene Schiavone)

Continuu prezentarea balerinelor nascute in aceasta perioada a lunii octombrie cu Alina Somova, considerata revelatia baletului rus din ultimii ani. Pe unii ii intriga prin flexibilitatea ei iesita din comun. Altii (printre care ma numar si eu) o admira pentru delicatetea si candoarea care ii caracterizeaza fiecare aparitie pe scena: Alina Somova pur si simplu radiaza, fie ca este Odette, Odilia, Kitri, Nykia, Giselle sau Aurora, ca sa amintim doar cateva dintre rolurile pe care le interpreteaza la Teatrul Mariinsky. Un cap ca de papusa, ochi caprui – ferestre ale misteriosului suflet slav, brate deosebit de expresive, linii zvelte si abilitati tehnice de invidiat, acestea sunt trasaturile prin care Alina Somova ii captiveaza pe spectatorii din lumea intreaga.

 

(foto: Natalia Razina)

Alina s-a nascut la 22 octombrie 1985, la Sankt Petersburg. A absolvit Academia Vaganova in 2003, la clasa profesoarei Ludmila Safronova. Cei care au vazut documentarul Ballerina al lui Bertrand Normand si-o amintesc, cu siguranta, pe eleva prezentata ca o tanara speranta a baletului mondial (Ballerina). A fost imediat cooptata in trupa Teatrului Mariinsky si, in scurt timp, s-a detasat de colegele din ansamblu, fiind distribuita din ce in ce mai des in roluri solistice. Asa se face ca, la numai 20 de ani, Alina debuta intr-una dintre cele mai grele partituri solistice din repertoriul clasic (daca nu cea mai grea), dublul rol Odette-Odilia, din Lacul lebedelor. Este, probabil, cea mai tanara printesa lebada din istoria legendarului teatru petersburghez.

Din 2008, Alina Somova este prim-balerina a Teatrului Mariinsky. Alina nu straluceste numai in repertoriul romantic, ci si in cel contemporan. Ca sa va faceti o idee despre talentul Alinei, trebuie sa stiti ca, la finalul premierei baletului Calutul cocosat pe scena Teatrului Mariinsky (muzica Rodion Scedrin, coregrafia Alexei Ratmansky), in 2009, insasi Maya Plisetskaya, prima interpreta a rolului principal, in anii ’60, a felicitat-o pe Alina. Maya Plisetskaya a fost atat de impresionata de spectacol, incat i-a oferit Alinei cerceii sai.

Alina, felicitata de Maya Plisetskaya, la finalul premierei Calutului cocosat

Pentru acelasi rol din Calutul cocosat, Tarina-fecioara, Alina Somova a fost recompensata in luna mai a acestui an cu mult ravnitul premiu Masca de Aur, la categoria Cea mai buna balerina intr-un rol principal, premiul fiindu-i inmanat chiar de Svetlana Zakharova.

In luna decembrie, Alina Somova va debuta pe scena teatrului milanez La Scala, in Lacul lebedelor, baletul care a consacrat-o, avandu-l ca partener pe Leonid Sarafanov.

© Odette88 Balet la superlativ Odette88’s Blog, 2010


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s