Edgar Degas

Astazi se implinesc 93 de ani de la trecerea in eternitate a „pictorului balerinelor”.

Edgar Degas, Portretul artistului, 1854-1855, Muzeul Orsay (sursa: http://www.wikipedia.org)

Edgar Degas este considerat unul dintre reprezentantii marcanti ai curentului impresionist, datorita compozitiilor sale novatoare si contributiei pe care a adus-o la analiza perspectivei miscarii.

Pe numele sau adevarat Hilaire Germain Edgar de Gas, cel supranumit «pictorul balerinelor» s-a nascut la Paris, la 19 iulie 1834, intr-o familie de bancheri, instarita si cultivata. Mama sa era creola, fiind originara din New Orleans. Tatal, rafinat amator de arta, i-a permis fiului sau sa-si amenajze un atelier de pictura in propria casa.

Dupa studiile de drept, tanarul Degas urmeaza cursurile Scolii de Arte Frumoase, dobandind un control desavarsit al desenului, ceea ce va reprezenta o caracteristica distincta a artei sale. In 1859, pleaca in Italia, unde studiaza si picteaza la Florenta, Napoli si Roma. Dintre conationali, ii admira pe Jean-Auguste-Dominique Ingres si pe Eugène Delacroix.

S-a dedicat cunoasterii artei antice si a abordat in creatiile sale o serie de motive din viata de zi cu zi: muzicieni, balerine, cafenele, calcatorese, toate sunt teme care apar pe tot parcursul carierei sale. Prin pozitia sociala, cultura si conceptia artistica, Degas are multe in comun cu un alt celebru pictor impresionist, Edouard Manet (autor al Dejunului pe iarba). Insa intr-o mai mare masura decat Manet, Degas este un pictor de personaje, abordand doar foarte rar peisajul.

Despre propria creatie, Degas obisnuia sa spuna:

Nici o arta nu e mai putin spontana decat a mea. Ce fac eu este rezultatul meditatiei si al studiului marilor maestri. Inspiratia, spontaneitatea, caracterul imi sunt straine…

Foyer de la Danse à l'Opéra, 1872 (sursa: http://www.wikipedia.org)

Interesul lui Degas pentru universul teatrului, al dansului si al muzicii prinde contur in 1866. Lumea baletului va deveni, treptat, subiectul dominant al creatiei sale. In afara de fascinatia pe care o exercita asupra lui, baletul reprezinta pentru Degas si un prilej ideal de observare a miscarii rapide si posibilitati infinite de compozitie spatiala, oferite de suprafata scenei. Degas surprinde cu maiestrie diferentele dintre stralucirea costumelor si feeria decorurilor si conditiile de viata precare ale artistilor de balet. Pentru Degas, microuniversul teatrului, al muzicii si al dansului, care orienteaza atentia asupra elitei societatii ce isi poate permite luxul de a asista la spectacole, devine locul privilegiat de observare a raporturilor umane si a relatiilor contradictorii intre arta, munca si afaceri.

Incepand din 1870, Degas va suferi de o boala de vedere care, in ciuda tratamentelor, va evolua pana la orbirea totala. Degas se vede nevoit sa isi incheie activitatea artistica in 1911.

Micuta balerina de paisprezece ani, 1879-1881, Muzeul Orsay (sursa: http://www.wikipedia.org)

In calitate de sculptor, Degas expune la Salonul Independentilor din 1881 o sculptura in ceara, intitulata Micuta balerina de paisprezece ani (expusa astazi in versiunea in bronz, la Muzeul Orsay din Paris). Publicul este uimit: micuta dansatoare este o fata cu obrajii supti, surprinsa intr-o poza ciudata, cu bratele impreunate la spate, cu un corset din material textil amestecat cu ceara, cu par adevarat si tutu din bucati de tulle.

Edgar Degas s-a stins din viata la varsta de 83 de ani, la 27 septembrie 1917, la Paris, fiind inmormantat in cimitirul Montmartre.

Creatia picturala a lui Degas numara aproximativ 2000 de tablouri.

© Odette88 Balet la superlativ Odette88’s Blog, 2010

Sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s