Expozitie Rudolf Nureev

Pana pe 12 septembrie, Muzeul de Stat de Teatru si Muzica din Sankt Petersburg gazduieste un eveniment remarcabil, in cadrul anului ce marcheaza colaborarea Rusia-Franta: o expozitie consacrata personalitatii lui Rudolf Nureev, unul dintre cei mai carismatici dansatori ai tuturor timpurilor. Este un eveniment organizat in premiera in Rusia, fiind prima ocazie pentru a readuce in prim-plan, acasa, dupa multi ani, cariera internationala a lui Rudolf Nureev.

Expozitia este organizata nu intamplator la Sankt Petersburg, acesta fiind orasul in care Nureev si-a inceput cariera, pe scena Teatrului Kirov. Tot de aici a plecat, in 1961, catre Occident, intr-un moment in care faima sa depasise granitele tarii natale. Expozitia reuneste mai bine de 50 de costume din colectiile Operei Mari din Paris si ale Teatrului de Opera si Balet din Roma, fotografii, scrisori si documente din arhiva Muzeului de  Stat de Teatru si Muzica si din cea a Academiei Vaganova. Printre piesele expuse in cadrul expozitiei se numara costumul purtat de Nureev in rolul printului Siegfried din Lacul lebedelor, in 1964, sau cel pe care l-a imbracat, in 1984, pentru a-l intruchipa pe Romeo.

Punctul culminant al expozitiei este instalatia speciala dedicata, simbolic, baletului Baiadera, in care Nureev a debutat, in 1961, la Paris si pe care l-a montat pe scena Operei Mari din Paris cu un an inainte de disparitia sa, in 1993.

Daca nu puteti ajunge la evenimentul unic, va propun acest reportaj. A fost difuzat de o televiziune rusa, insa imaginile nu au nevoie de comentarii. O singura precizare,  referitoare la poantele asezate in fata marelui portret al lui Rudolf Nureev: un omagiu adus de zeci de balerine talentului celui care a marcat, pentru totdeauna, universul dansului.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s