Dansul rus din Lacul lebedelor

(foto: Svetlana Bogdanova, sursa: http://www.larss.gallery.ru)

O oglindire fidela, profunda, a inefabilului sufletului rus. Acesta este dansul rus compus, ca de nimeni altul, de inegalabilul Piotr Ilici Ceaikovski. O partitura in care Ceaikovski, cel care afirma despre sine ca se simte rus pana in maduva oaselor, si-a pus tot sufletul.

Oricat ar parea de ciudat, in Lacul lebedelor exista un dans rus, pe care publicul nu il cunoaste la fel de bine ca pe cel, mult mai vestit, din Spargatorul de nuci.

Dansul rus a fost compus de Ceaikovski pentru balerina Pelagia Karpakova si introdus, ca apendice, in partitura originala a primei versiuni a baletului, cea din 1877, de la Teatrul Mare Imperial din Moscova. Era al doilea dans din divertismentul din actul al III-lea, precedat de dansul maghiar si urmat de dansurile spaniol, napolitan si de mazurca.

Sunt putine versiuni de Lacul lebedelor care mai pastreaza dansul rus in divertismentul de dansuri nationale din actul al III-lea. Poate ca cea mai cunoscuta este versiunea care se danseaza la Teatrul Bolshoi, in viziunea coregrafului Iurii Grigorovici. La Teatrul Mariinsky, dansul rus este prezentat mai ales in galele de balet.

Interpretarea cea mai apropiata de ceea ce, probabil, si-ar fi dorit sa vada si Ceaikovski, este cea a Ulyanei Lopatkina, prim-balerina Teatrului Mariinsky, supranumita, nu intamplator, sufletul dansului. Va las sa va convingeti urmarind fragmentul de mai jos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s