Flacarile Parisului

„Vive la France!” este mesajul care se degaja din explozia de energie ce caracterizeaza unul dintre cele mai complete balete: Flacarile Parisului, pe muzica lui Boris Asafiev. Spun „complet”, pentru ca in acest balet se imbina cu maiestrie dansul academic – amprentat de atmosfera fastuoasa a curtii regale franceze de la sfarsit de secol XVIII -, cu dansurile de caracter spumoase, care invita spectatorul la o calatorie in timp, pe strazile Parisului, surprinse parca in efervescenta zilei de 14 iulie 1789.

Baletul urmareste drumul parcurs de eroi, Jeanne si Jerome (fratele ei), doi adolescenti care pleaca din orasul natal, Marsilia – locul unde s-a nascut imnul national al Frantei, La Marseillaise -, catre Paris, alaturandu-se unui grup de revolutionari. Printre acesti revolutionari se numara si Philippe, de care Jeanne se indragosteste. Daca iubirea lor este intarita si de originea sociala comuna a tinerilor, nu acelasi lucru se poate spune despre idila care se infiripa intre Jerome si Adeline – fiica unui marchiz: victima a urii poporului indreptata impotriva clasei sociale careia ii apartine, Adeline sfarseste sub lama nemiloasa a ghilotinei. In final, pe versurile cantecului revolutionar Ca ira, balerinii intruchipand poporul triumfator inainteaza catre public, parand sa-i invite pe spectatori sa se alature sarbatorii generale.

Flacarile Parisului este considerat un balet „revolutionar”, inspirat de evenimentele anului 1789. De altfel, muzica lui Boris Asafiev preia teme ale cantecelor revolutionare care animau spiritele in Franta sfarsitului de secol 18. Premiera baletului, in coregrafia lui Vasili Vainonen, a avut loc la 7 noiembrie 1932 la Teatrul Kirov din Leningrad (azi, Sankt Petersburg), avandu-i ca protagonisti pe Natalia Dudinskaya si Vakhtang Chabukiani. Pas de deux-ul din actul al II-lea este, astazi, una dintre atractiile oricarei gale si o prezenta constanta in cadrul competitiilor de balet.

In anul 2008, baletul a fost reluat pe scena Teatrului Bolshoi, in versiunea coregrafica a lui Aleksei Ratmanski (pe atunci, director al companiei de balet a teatrului). La ora actuala, baletul in intregime nu se mai danseaza decat la Teatrul Bolshoi. De altfel, nu cred ca exista o alta companie de balet care ar mai putea reda cu atata daruire si pasiune atmosfera electrizanta transpusa in muzica lui Asafiev.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s