Un destin excepțional: Olga Spesivțeva

Olga Spesivțeva se numără printre personalitățile de legendă ale baletului secolului XX, fiind considerată, de altfel, una dintre cele mai mari balerine ale tuturor timpurilor. Poate că publicul nu este atât de familiar cu Olga Spesivțeva, recunoscând mai ușor nume precum Maia Plisețkaia sau Galina Ulanova. Însă despre Olga Spesivțeva s-ar putea spune că a fost precursoarea tipologiei balerinelor de azi: filiformă, înaltă, cu un stil rafinat și o tehnică perfectă, excelând în întruchiparea eroinelor romantice. Despre Giselle în interpretarea Olgăi Spesivțeva s-a spus:

Nu dansează nici pentru ea, nici pentru public, ci pentru Dansul însuși.

O înregistrare document: Olga Spesivțeva în scena nebuniei din Giselle

Povestea acestei mari balerine stă sub semnul suferinței. S-a născut la Rostov-pe-Don, la 18 iulie 1895, pasiunea pentru muzica clasică moștenind-o de la tatăl ei, cântăreț de operă. După moartea tatălui, familia a început să aibă dificultăți financiare, așa că Olga a fost trimisă la orfelinat. A început studiile de balet la vârsta de 11 ani, la Academia Imperială de balet, având-o ca profesoară chiar pe Agrippina Vaganova. Olga Spesivțeva a fost prim-balerină a Teatrului Mariinsky și a Operei din Paris. A colaborat cu Serghei Diaghilev, a dansat cu Vaslav Nijinski în balete precum Les Sylphides sau Le Spectre de la Rose (Invitația la vals a lui Carl Maria von Weber).

Perioada grea a Revoluției ruse și-a pus amprenta asupra sănătății Olgăi, balerina îmbolnăvindu-se de tuberculoză. Înainte de izbucnirea celui de-al doilea Război mondial, Olga Spesivțeva s-a mutat în Statele Unite, unde a fost consilier pentru Ballet Theatre Foundation.

În 1940, cariera spectaculoasă i-a fost întreruptă brusc, din cauza unei căderi nervoase, în urma căreia se pare că și-a pierdut memoria. Problemele de sănătate au continuat, Olga Spesivțeva petrecându-și ultima parte a vieții într-o comunitate de ruși fondată aproape de New York de către contesa Alexandra Tolstaia, fiica romancierului Lev Tolstoi. Acolo s-a stins din viață la venerabila vârstă de 96 de ani, la 16 septembrie 1991.

Foto: Sydney Fox Studio, 1934
Foto: Boris Lipnitzki

Reclame

Un gând despre “Un destin excepțional: Olga Spesivțeva

  1. Draga Odette 88,

    Ma bucur ca iti gasesc pagina. In imensa mea colectie video, am un balet memorial, scris de Boris Eifman, Red Giselle, este poate, cel mai frumos si deosebit omagiu, adus acestei inegalabile balerine. Se spune, ca intr-o noapte a visat-o pe Giselle. Aceasta ia spus : „Olga, tu nu dansezi, acest rol, nici pentru tine, nici pentru public, tu dansezi doar pentru mine. Nu vei muri ca mine, dar vei inebuni.” Acest vis a marcat-o toata viata…. Sunt legat de balet cu tot sufletul si ininma, daca vrei sa colaboram cauta-ma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s