Destine feminine: Baiadera

Inca nu am reusit sa inteleg de ce in anumite opere si balete femeia trebuie sa sfarseasca adesea tragic (daca ne gandim la eroine precum Violetta Valéry, Floria Tosca, Cio-cio San, Manon, Giselle…). Imi place sa cred ca in femeie s-a vazut un simbol al sacrificiului suprem. In repertoriul de balet, una dintre eroinele cele mai tulburatoare este Nikya, baiadera (dansatoare sacra indiana) din baletul omonim al compozitorului austriac Ludwig Minkus.

Va invit sa urmariti un fragment din acest balet, mai exact scena finala din actul al II-lea, un adevarat monolog tacut al eroinei: la sarbatoarea logodnei lui Solor – barbatul iubit de Nykia – cu Gamzatti – fiica rajahului, Nykia este invitata sa danseze. Dansul ei este o declaratie de dragoste pentru cel care i-a tradat sentimentele si pentru viata de care se desparte incet-incet. Cosul de flori pe care il primeste ascunde un sarpe al carui venin nu ii lasa Nikyiei nici o sansa. Constienta ca viata fara barbatul iubit nu ar mai avea nici un sens, baiadera refuza unicul antidot si imbratiseaza moartea de bunavoie.

O interpretare de exceptie a acestui monolog, trecuta prin fiecare fibra a trupului si a sufletului: Diana Vishneva, pe scena Teatrului Mariinsky, 18 iulie 2010

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s