Giselle, visul oricărei balerine

Svetlana Zaharova, foto: Nina Alovert

Baletul Giselle sau Les Wilis a avut premiera la 28 iunie 1841, la Teatrul Academiei Regale de Muzică din Paris. Sursele de inspirație pentru libretul alcătuit de dramaturgul francez Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges și de scriitorul Théophile Gautier au fost volumul de versuri Orientales, al lui Victor Hugo, în care era evocat un bal la care participanții sunt condamnați să danseze toată noaptea, și unul dintre poemele incluse de Heinrich Heine în volumul „Despre Germania”. Poetului romantic Heine i se datorează descrierea viliselor, ființe supranaturale din mitologia slavă, care îi atrăgeau pe tineri către moarte, prin dans. Libretiștii au asociat vilisele (ielele din folclorul românesc) fetelor moarte înainte de căsătorie, care păstrează, și dincolo de granițele acestei lumi, pasiunea pentru dans:

Aceste sărmane creaturi nu pot fi linștite nici în mormânt. În inimile lor stinse, în picioarele lor moarte este încă prezentă dragostea pentru dans, pe care în viață nu au putut să și-o satisfacă. La miezul nopții, ele ies din morminte și se adună în grupuri la drumul mare și vai de acel tânăr pe care-l întâlnesc: va fi nevoit să danseze cu ele până va cădea mort la pământ. (…) În rochii nupțiale, cu coronițe de flori în păr, cu inele ce strălucesc pe degete, ielele dansează la lumina lunii. Siluetele lor, cu toată paloarea, sunt totuși pline de tinerețe. Ele zâmbesc viclean, atrag trecătorii cu atâta prefăcută tandrețe, încât nimeni nu li se poate opune.

Muzica baletului în două acte este creația compozitorului francez Adolphe Charles Adam, căruia i se datorează și partitura baletului Corsarul, sau binecunoscuta colindă de Crăciun Cantique de Noël. Coregrafia poartă semnătura lui Jean Coralli și Jules Perrot. Montările incluse astăzi în repertoriul marilor teatre de balet derivă din reluările lui Marius Petipa pentru Teatrul Imperial din Sankt Petersburg (astăzi Teatrul Mariinsky).

Carlotta Grisi, prima interpretă a rolului Giselle

În seara premierei din 28 iunie 1841, rolul titular a fost interpretat de balerina de origine italiană Carlotta Grisi. Lucien Petipa, fratele maestrului-coregraf Marius Petipa, l-a întruchipat pe contele Albert, în timp ce Jean Coralli a dat viață pădurarului Hilarion (Hans).

În Rusia, printre primele interprete ale rolului Giselle s-a numărat și Anna Pavlova, în anul 1903. Se spune chiar că pe scena Teatrului Mariinsky baletul se prezintă încă în formula scenografică imaginată de Marius Petipa la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Rolul titular este unul dintre cele mai râvnite din repertoriul clasic romantic, cerând nu numai perfecțiune tehnică, ci și un lirism și o grație excepționale, dublate de abilități dramatice deosebite. În primul act, Giselle trebuie sa transmită iubirea inocentă a unei fete de la țară, dar și durerea sfâșietoare a trădării. În actul al doilea, Giselle trebuie să pară desprinsă dintr-o altă lume, păstrându-și însă umanitatea prin iubire.

De-a lungul timpului, Giselle a fost întruchipată de balerine precum Olga Spessivtseva, Galina Ulanova, Alicia Alonso, Natalia Makarova, Galina Mezentseva, Natalia Bessmertnova, Ekaterina Maksimova, Carla Fracci, Alina Cojocaru, Ulyana Lopatkina, Svetlana Zaharova, ca să amintim numai câteva dintre cele mai cunoscute interprete ale rolului.

În România, premiera baletului Giselle a avut loc pe 7 martie 1963, în regia maestrului de balet Vasile Marcu.

 

Reclame

3 gânduri despre “Giselle, visul oricărei balerine

  1. Cred ca este cel mai frumos site dedicat baletului ,din cate am vazut.

    Multa munca dar si mult har.

    Am rugamintea sa-mi spuneti daca exista in site referiri la Ballets Russes.

    Cu multumiri,

    Marian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s