Ekaterina Maksimova

Ekaterina MaksimovaEkaterina Maksimova se numără printre cele mai iubite balerine ruse ale secolului XX. Împreună cu Vladimir Vasiliev, care i-a fost partener atât pe scenă, cât și în viață, Ekaterina Maksimova a format probabil cel mai frumos cuplu din istoria baletului. Măiestria artistică, farmecul și zâmbetul captivant al Ekaterinei Maksimova au încântat publicul de pe toate continentele.

Ekaterina Maksimova

Ekaterina Maksimova s-a născut la Moscova, la 1 februarie 1939, și a studiat la Institutul coregrafic din capitala rusă, la clasa profesoarei Elizaveta Gerdt. Înzestrată cu un talent excepțional, a fost cooptată în trupa Teatrului Mare imediat după absolvire. În 1960, sub îndrumarea Galinei Ulanova, își face debutul în Giselle. Însă primul mare succes l-a avut cu Floarea de piatră, în coregrafia renumitului Yurii Grigorovici. Alte roluri emblematice ale Ekaterinei Maksimova rămân Julieta, Kitri din Don Quijote, Mașa din Spărgătorul de nuci, Phrygia din Spartacus.

Ekaterina Maksimova

În anii ’70, Maksimova s-a numărat printre puținii artiști ruși cărora li s-a permis să participe la turnee internaționale, ceea ce i-a permis să lucreze cu nume mari ale artei coregrafice occidentale, precum Maurice Béjart, John Cranko sau Roland Petit. Alături de soțul ei, Vladimir Vasiliev, a întreprins turnee independent de trupa Teatrului Mare și a interpretat roluri noi, create special pentru ea de către Vasiliev: Anyuta (1986), Cenușăreasa (1990).

Ekaterina Maksimova în "Spărgătorul de nuci"

Ekaterina Maksimova s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani, la 28 aprilie 2009. Vestea neașteptată a trecerii sale în eternitate a îndurerat lumea baletului și pe iubitorii artei dansului.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s