Vladimir Vasiliev

Vladimir Vasiliev într-un rol emblematic: Spartacus (foto: Elena Fetisova)
Vladimir Vasiliev într-un rol emblematic: Spartacus (foto: Elena Fetisova)

S-ar putea spune că, în lumea baletului, anul 2010 stă sub semnul lui Vladimir Vasiliev, unul dintre cei mai mari dansatori ai secolului XX, cel despre care coregraful sovietic Kasyan Goleizovsky spunea :

« Vladimir Vasiliev nu este doar un dansator cu un talent excepţional, el este de-a dreptul un fenomen ieşit din comun pentru istoria baletului. »

La vârsta de 70 de ani, Vladimir Vasiliev rămâne un nume de referinţă pentru iubitorii baletului, alături de Rudolf Nureev şi Mihail Baryshnikov.

Vladimir Vasiliev, stea a baletului mondial, s-a născut la 18 aprilie 1940, la Moscova. A păşit pentru prima dată pe scena legendarului Teatru Bolşoi în timpul studiilor la Şcoala de Coregrafie din capitala rusă. A intrat în trupa Teatrului Mare din Moscova într-o perioadă în care imaginea dansatorului de balet era marcată de o schimbare de viziune: nu mai era vorba doar de un simplu partener, ci de un artist a cărui prezenţă pe scenă era la fel de importantă precum cea a balerinei. Vasiliev a devenit prim-balerin în 1959, debutând în rolul principal din Floarea de piatră, în coregrafia lui Yuri Grigorovici.

În 1964, talentul lui Vladimir Vasiliev a fost încununat la celebra competiţie internaţională de balet de la Varna, unde a câştigat Marele Premiu. În acelaşi an, la Paris, a fost distins cu premiul « Vaclav Nijinski », fiind desemnat cel mai bun dansator din lume.

Numele lui Vladimir Vasiliev rămâne pentru totdeauna legat de Spartacus, creaţia coregrafică a lui Yuri Grigorovici, pe muzica lui Aram Haciaturian. Vasiliev a conferit eroului sclav un caracter nobil, impregnat cu cele mai înalte calităţi morale: abilităţile dramatice excepţionale, virtuozitatea tehnică şi forţa fizică l-au ajutat să dea viaţă un erou deosebit de complex.

Ekaterina Maksimova şi Vladimir Vasiliev în „Romeo şi Julieta”

Vladimir Vasiliev a excelat şi în roluri din repertoriul romantic, precum Albert, din Giselle, rol pe care l-a interpretat pentru prima dată la vârsta de 24 de ani, având-o ca parteneră pe Galina Ulanova. De-a lungul anilor, Giselle în interpretarea cuplului de aur Ekaterina Maksimova – Vladimir Vasiliev a fost aplaudat pe toate marile scene ale lumii. A întruchipat un Basilio irezistibil în Don Quijote, un Prinţ de o eleganţă inegalabilă în Spărgătorul de nuci sau în Frumoasa din pădurea adormită.

După retragerea de pe scenă, în anii ’90, Vladimir Vasiliev s-a dedicat creaţiei coregrafice, semnând numeroase balete, printre care Anyuta (dedicat soţiei şi partenerei sale, Ekaterina Maksimova), Macbeth, Icar, Romeo şi Julieta, Cenuşăreasa. Între 1990 şi 1995, Vasiliev a fost preşedintele juriului concursului internaţional Arabesque, de la Perm. Între 1995 şi 2000, Vladimir Vasiliev a fost Director Artistic al Teatrului Bolşoi.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s