Nadejda Pavlova

(foto: Sergey Kurushin, sursa: http://www.fotki.yandex.ru)

Nu cred să existe balerină cu picioare mai precise, mai perfecte decât ale Nadejdei Pavlova. „Peniță”, cum ar zice mama. În general, iubitorii baletului o apreciază în acest sens pe Svetlana Zaharova; însă trebuie neapărat să vedeți pas de deux-ul din Don Quijote cu Nadejda Pavlova. O să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc…

Nadejda Pavlova s-a născut la 15 mai 1956, la Cheboksary, în apropiere de orașul Perm. La 10 ani, potențialul ei artistic a atras atenția unei comisii de selecție din partea renumitei Școli de balet de la Perm. A fost un adevărat copil-minune: s-a făcut remarcată încă de la început, profesorii afirmând în unanimitate că va deveni a doua Anna Pavlova (coincidența de nume poate că nu e chiar atât de întâmplătoare…). La Perm, a studiat, timp de șapte ani, sub îndrumarea uneia dintre cele mai reputate și mai « temute » profesoare de balet, Ludmila Pavlovna Saharova. A intrat în istoria baletului ca fiind cea mai talentată dintre elevele Ludmilei Saharova, faima Școlii de la Perm datorându-i-se în bună măsură.

În 1973, Nadejda Pavlova câștigă, la doar 16 ani, Marele Premiu la prima ediție a Competiției Internaționale de balet de la Moscova. Imediat după absolvire este cooptată în trupa Teatrului Bolșoi, intrând în istorie ca cea mai tânără interpretă a rolurilor Julieta și Giselle – roluri în care a debutat la numai 17 ani.

Alături de partenerul său, Viaceslav Gordeev, Nadejda Pavlova a interpretat toate marile roluri din repertoriul clasic, iar în anii ’80 a început să abordeze și coregrafii semnate Roland Petit sau George Balanchine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s