Alina Cojocaru, perla românească din coroana baletului britanic

(sursa: http://www.bolshoi.net)

Pentru că recent a fost ziua ei și pentru că duminică, pe 30 mai, va dansa pe scena Operei Naționale din București în Giselle, am decis să dedic acest post uneia dintre adevăratele ambasadoare ale României în străinătate : Alina Cojocaru, prim-balerina companiei Regale de Balet din Londra și una dintre cele mai îndrăgite balerine în lumea întreagă.

Am citit interviul acordat de Alina criticului de balet și fotografului Marc Haegman, publicat în Danceview, în 2001, pe nerăsuflate. Alina Cojocaru e atât de naturală când vorbește despre balet, cu bune și cu rele, încât nu poți să nu fii captivat de candoarea ei.

(sursa: http://www.dance.net)

Aș începe cu finalul interviului, cu definiția pe care Alina Cojocaru o dă ideii de „balerină”, și pe care doar o citez, ca să nu îi risipesc magia prin traducere:

In my view a ballerina is somebody who can lead a ballet, from start to end. And not just in the moments when she is in the footlights, when she is dancing or acting, but actually all the time, even when she is just walking or standing still, the way she presents herself on stage, all this makes a ballerina for me. There are instances when you can have a good performance, and still see the difference between a good “dancer” and a good “ballerina”. There is a difference.

Alina s-a născut în București, pe 27 mai 1981, într-o familie absolut normală, fără vreo legătură cu lumea dansului. Pentru că era micuță de statură, a început să facă gimnastică artistică.  Alina mărturisește că primul contact cu dansul l-a avut datorită unui prieten de familie, care le-a recomandat părinților să o ducă la lecțiile de balet de la o școală care pregătea copii pentru admiterea la Liceul de coregrafie. După câteva luni de pregătire, Alina a fost admisă la Școala de Balet din București. Chiar în primul an, directorul Școlii de Balet din Kiev a venit să selecteze un grup de elevi pentru un program de schimb de experiență, iar Alina s-a numărat și ea printre cei 9 copii aleși.

La doar 9 ani, încurajată de părinți, Alina a plecat la Kiev. Șase ani mai târziu, în 1997, participa la competiții internaționale, la Moscova și Lausanne – unde a câștigat o bursă de doi ani la o școală de balet. Alina și-a ales Școala Regală de Balet de la Londra, unde a avut ocazia să lucreze cu balerine renumite, precum Lesley Collier. În timpul studiilor la Londra, a primit două oferte de contract: la Teatrul de Balet din Kiev în calitate de prim-balerină, sau la Royal Ballet – în ansamblu. Decizia nu a fost deloc ușoară, însă Alina a hotărât să se întoarcă la Kiev.

Încă de la început, s-a făcut remarcată în roluri dificile, precum Kitri (Don Quijote), Aurora (Frumoasa din pădurea adormită), Cenușăreasa, Swanilda (Coppélia), Clara (Spărgătorul de nuci). Însă, treptat, Alina a început să simtă ca i-ar face plăcere să danseze și altceva decât repertoriul clasic, așa că, în 1999, și-a trimis CV-ul la Royal Ballet și a fost invitată la o audiție. La Londra, deși era deja cunoscută, i s-a oferit doar un loc în corpul de balet. Alina nu s-a simțit descurajată, pentru că știa că se află pe calea cea bună.

Pe scena londoneză,  a debutat ca fulg de nea, în Spărgătorul de nuci. Despre experiența în ansamblu, Alina spune că nu a fost ușoară:  fiind mică de înălțime, era mereu în prima linie; însă perioada petrecută în ansamblu a ajutat-o să înțeleagă că orice spectacol este o muncă de echipă, și că succesul nu depinde doar de prim-balerini. După șase luni, accidentarea a două dintre prim-balerinele companiei a reprezentat șansa Alinei, ea preluând rolul principal într-unul din spectacolele cu Symphonic Variations. La sfârșitul primului an petrecut la Royal Ballet, Alina a fost surprinsă să afle că fusese promovată la rangul de prim-solistă.

Primele roluri de amploare în noua calitate de prim-solistă au fost Giselle și Julieta – rol pe care l-a pregătit în numai 8 zile. Despre debutul în Romeo și Julieta, alături de Johan Kobborg, Alina mărturisește că a fost un moment deosebit, umbrit doar de absența părinților, care nu reușiseră să primească viza la timp. Cât despre Giselle, Alina vede acest rol ca pe o provocare, pentru că trebuie să redea diferența dintre cele două acte ale baletului. După cum ea însăși afirmă, în actul I vorbești despre iubire, în actul al II-lea trebuie să exprimi sentimentul prin dans. După spectacolul cu Giselle, din data de 17 aprilie 2001, Alina Cojocaru a devenit, la doar 19 ani, cea mai tânără prim-balerină din istoria companiei Royal Ballet.

Alina spune că își pregătește rolurile nu numai prin repetiții, ci și prin vizionarea de casete și DVD-uri, o metodă pe care a deprins-o la Kiev, unde elevii erau nevoiți să recurgă la această tehnică pentru că nu avea nimeni timp să stea să le arate mișcările. La Royal Ballet e diferit, însă balerinii au puțin timp la dispoziție ca să învețe rolurile. De altfel, Alina mărturisește că această metodă i se pare chiar mai eficientă, pentru că la repetiții are șansa să perfecționeze ceea ce deja a învățat. Uneori, chiar își notează mișcările pentru a și le aminti mai ușor.

Despre balet, Alina afirmă ca e viața ei și simte că s-a născut pentru dans.

Încă nu am avut ocazia să o văd dansând pe viu, însă sunt sigură ca e cu adevărat fermecătoare !

Interviul în original poate fi citit la adresa: http://www.danceview.org/interviews/cojocaru.html

(sursa: http://www.dance.net)
(sursa: http://www.dance.net)
(sursa: http://www.dance.net)
(sursa: http://www.dance.net)

http://www.youtube.com/watch?v=GTEEHmyZ5LE © Odette88 Balet la superlativ Odette88′s Blog, 2010

Anunțuri

5 gânduri despre “Alina Cojocaru, perla românească din coroana baletului britanic

  1. ce bine că mai sunt si lucruri bune pe care le fac românii…
    îmi place blogul tău, adică subiectul. până acum nu am întâlnit unul asemănător, așa că e bine că e deosebit în peisajul nostru…
    spor/t că nu pot face o urare pornind de la balet… 🙂

    1. Multumesc! Va mai astept! Aici imi „descarc” si eu sufletul, adica incerc sa impartasesc si altora din pasiunea mea pentru arta care imi este cel mai aproape de suflet…

      1. Frumos, tare frumos blogul tau…….e o mare bucurie pentru mine sa vin aici. Multumesc pentru efortul tau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s