Pavlova forever

Anna Pavlova, fotografiată în 1927, la Théâtre des Champs Elysées, Paris (foto: James Abbe)

Pavlova a fost odată auzită spunând: Dumnezeu dă talentul, dar munca este cea care îl transformă în geniu. Ea însăși era o mărturie vie a acestei remarci. Lacrimile și sudoarea i-au marcat drumul către faimă, însă iubirea pentru balet i-a dat putere să treacă peste toate obstacolele. La un moment dat, cineva afirmase despre ea că are pasiunea și forța să comunice prin mișcări. Prin dansul ei, Anna Pavlova a oferit lumii întregi un dar: acela de a plânge sau de a râde, de a iubi sau de a urî înțelegând mesajul transmis de dansul ei. Iar lumea a îndrăgit-o pentru asta.

Anna Matveyevna Pavlova s-a născut la 12 februarie 1881, la Sankt Petersburg. Pe când avea 8 ani, mama ei i-a făcut un cadou special de Crăciun: urma să meargă la Teatrul Mariinsky, să vadă „Frumoasa din pădurea adormită”. În viața ei Anna nu mai văzuse ceva atât de frumos. La finalul spectacolului, mama ei a întrebat-o: Ți-ar plăcea să dansezi ca cei pe care i-ai văzut? Însă fetița i-a răspuns: Nu, eu vreau să dansez ca prințesa Aurora. Din acel moment, dansul nu a mai părăsit-o. După doi ani de așteptare chinuitoare, Anna a putut fi înscrisă la Academia Vaganova, pe care a absolvit-o opt ani mai târziu, în 1902.

Spectacolul de debut a fost dificil nu numai pentru că dansa în fața publicului, ci și pentru ca în sală se afla un juriu care urma să decidă daca Anna avea să intre sau nu în trupa Teatrului Mariinsky. A repurtat un succes răsunător cu variația concepută special pentru ea, fiind acceptată în companie în calitate de coryphée – adică avea sa înceapă direct cu roluri demi-solistice. După numai patru ani, Anna Pavlova își câștiga titlul de prim balerină.

În 1905, Mihail Fokin, partenerul Annei, creează pentru ea solo-ul „Moartea Lebedei”, pe muzica lui Camille Saint-Saens, lucrare care a devenit, peste ani, simbolul Annei Pavlova. „Moartea Lebedei” și-a câștigat recunoașterea nu prin dificultatea tehnică, ci prin înțelesul său și prin capacitatea Annei de a-l transmite publicului. Iată cum descrie Allegra Kent, autoarea volumului „Lebăda”, acest solo: în „Moartea Lebedei” nu e vorba despre o femeie care întruchipează o pasăre, ci despre fragilitatea vieții – a oricărei vieți – și disperarea cu care ne agățăm de ea. Prin intensitatea dramatică, Pavlova a reușit să redea acest adevăr.

Anna Pavlova a dansat pentru prima dată pe o altă scenă decât cea de la Mariinsky în 1907, când compania a întreprins un turneu la Moscova. Spiritul înnăscut de aventură și dragostea pentru public au convins-o că trebuie să bucure lumea întreagă prin balet. Nici un alt dansator, nici înainte, nici după, nu a mai călătorit atât de mult, în 15 ani, se afirmă pe site-ul Gaynor Minden. Se pare că Anna Pavlova a pus bazele propriei companii undeva în jurul anului 1912, oferind reprezentații din Australia până în Brazilia, pe scene dintre cele mai diverse (de la sala de circ la școli și la Metropolitan).

Înainte de primul turneu, Țarul Nicolae al II-lea i-ar fi spus: Mi-e teamă că o să te pierdem. Așa s-a și întâmplat, pentru că, în timpul lungilor călătorii, a pierdut contactul cu Rusia. În 1921, a cumpărat o casă în afara Parisului, pe care a transformat-o în adăpost pentru tinerele refugiate din Rusia.

După întoarcerea la Londra, a început să se simtă rău, deși nu voia să recunoască. În 1931, după o noapte geroasă petrecută într-un tren neîncălzit, Anna s-a îmbolnăvit grav, fiind nevoită să-și anuleze spectacolele, ceea ce nu mai făcuse niciodată. Lumea întreagă a fost afectată la aflarea veștii: o doamnă mult-iubită era pe moarte. În noaptea zilei de 22 ianuarie, a cerut, în șoaptă, pentru ultima dată, să i se aducă tutu-ul de lebădă și să i se cânte ultima măsură din „Moartea Lebedei”. Așa a trecut în eternitate Anna Pavlova, gândindu-se, până în ultima clipă, la balet. În ziua următoare, compania ei a ținut spectacolul programat, așa cum ceruse ea, iar la final reflectorul a luminat, pe acordurile lui Saint-Saens, o scenă goală.

(Sursa: hyperhistory.net, traducere din limba engleza)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s