Mirajul Noptilor Albe

In lume exista un loc unde, timp de două luni, ziua este nesfârşită. Fenomenul nopţilor albe este considerat ca fiind unul dintre evenimentele anuale naturale cele mai spectaculoase. Vă propun o călătorie ce are ca destinaţie un oraş din Rusia, un oraş bijuterie, învăluit în poezie, muzică şi dans: oraşul despre care vorbim  a fost întemeiat în luna mai a anului 1703, de către ţarul Petru cel Mare, şi a fost capitală a Imperiului ţarist timp de mai bine de 200 de ani.

Da, destinaţia este oraşul de pe fluviul Neva, Sankt Petersburg. Este oraşul cel mai nordic al lumii cu cei mai multi locuitori (situat pe paralela de 60 grade), iar ieşirea din lungile luni de iarnă este în fiecare an un prilej de sărbătoare, datorat solstiţiului de vară, care, în Sankt Petersburg, este cu adevărat spectaculos: pentru aproape 50 de zile, mai exact din a doua jumătate a lunii mai şi până la sfarsitul lunii iulie, soarele pare să nu mai apună, zilele sunt interminabile, iar nopţile – albe, atât la propriu, cât şi la figurat, încât iluminatul stradal aproape ca nu mai este necesar.

Deşi fenomenul se petrece şi în alte oraşe nordice, nicăieri el nu este mai liric decât în oraşul supranumit chiar Veneţia nordului. De mai bine de 300 de ani, locuitorii Sankt Petersburgului şi turiştii sărbătoresc an de an scurta vară aşa cum se cuvine. Serbările, organizate de administraţia oraşului,  încep cu festivalul Stelele nopţilor albe, la Teatrul Mariinsky, un regal de muzică şi dans, desfasurat intre 21 mai si 21 iulie. Muzica şi spectacolele sunt pe gustul fiecăruia, de la balet şi muzică clasică, în teatrele şi palatele din oraş, la concerte de jazz în aer liber. La toate acestea se adaugă carnavaluri, întreceri navale şi focuri de artificii.

Plimbările de-a lungul Nevei sunt în general extrem de plăcute, însă cu ocazia Nopţilor Albe ele devin o încântare, cu atât mai mult cu cât fluviul rămâne deschis navigaţiei şi pe timp de noapte, când podurile iluminate ce unesc malurile fluviului se ridică pentru a permite navelor plecarea şi revenirea spre şi de la Marea Baltică.

Dacă această călătorie, deocamdată imaginară, v-a făcut plăcere, nu pot decât să închei cu speranţa că într-o bună zi veţi putea să vă bucuraţi din plin de fenomenul Nopţilor Albe în toată splendoarea sa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s