Teatrul Mare din Moscova, “eternul rival”

Intre Teatrul Mariinsky si Teatrul Mare din Moscova exista diferente clare: mai intai, in plan cromatic – bleu deschis la Sankt Petersburg,  rosu la Moscova; apoi, in termeni de stil: balerinii Teatrului Mariinsky sunt recunoscuti pentru lirismul interpretarii, in acord cu romantismul Venetiei Nordului, in timp ce colegii lor de la Moscova sunt mai atletici si mai dramatici. La Mariinsky, naratiunea pare sa se topeasca  in poezie, in timp ce la Teatrul Mare din Moscova ea este pusa in valoare, accentul pe naratiune fiind, poate, rezultatul povestii Teatrului insusi.

Teatrul Mare din Moscova (Большой театр) este unul dintre cele mai vechi, si, totodata, unul dintre cele mai cunoscute teatre din Europa, fiind al doilea cel mai mare teatru din lume, dupa Scala din Milano. Compania numara, in prezent, 3000 de membri, iar numarul spectatorilor care trec pragul Teatrului depaseste un milion, anual. Compania include 300 de balerini, 90 de solisti vocali, 200 de coristi si 230 de instrumentisti – grupati in doua orchestre. Pe langa Teatru functioneaza si Scoala de balet, care numara aproximativ 600 de elevi. Printre cei care au scris istoria baletului Teatrului Mare din Moscova se numara Maya Plisetskaya, Galina Ulanova, Ekaterina Maximova, Natalia Besmertnova, Nadejda Pavlova, Vladimir Vasiliev, Leonid Lavrovsky, Nikolai Fadeichev, Irek Mukhamedov. Din tanara generatie, care continua indelungata traditie, fac parte Svetlana Zaharova, Natalia Osipova, Maria Alexandrova, Svetlana Lunkina, Andrei Uvarov, Nikolai Tsiskaridze, sau Ivan Vasiliev.

Istoria Teatrului Mare din Moscova dateaza din martie 1776, cand imparateasa Ecaterina a II-a cea Mare i-a oferit Printului Piotr Urusov, pasionat de teatru, privilegiul de a conduce „toate reprezentatiile teatrale din Moscova”. In 1780, micuta companie – alcatuita din 13 artisti – s-a mutat in Teatrul Petrovsky, gazduit intr-un edificiu impozant ce avea sa fie distrus de un incendiu, in 1805.

Lucrarile la noul teatru au inceput curand, din ordinul suveranei, in Piata Arbat. Din nefericire, si noul edificiu a avut o viata scurta, fiind una dintre primele cladiri mistuite de marele incendiu din 1812.

Noua „casa” a companiei si-a deschis portile de-abia in 1825, in actuala Piata a Teatrului, fiind opera arhitectului francez Bovet. Sala noului edificiu avea proportii impresionante, fiind, timp de 28 de ani, mandria Moscovei.  Insa un nou incendiu a izbucnit intr-o dimineata din luna martie a anului 1853, mistuind interiorul teatrului. La sfarsitul celor 48 de ore – cat a durat incendiul -, doar zidurile si coloanele de la intrare mai ramasesera in picioare. Costumele, decorurile si toate echipamentele au fost distruse de flacari, pagubele fiind estimate, la momentul respectiv, la 1 milion de ruble.

In ciuda tuturor obstacolelor, Teatrul a fost reconstruit, in forma actuala, de arhitectul italian Albert Cavos (caruia i se datoreaza si actualul edificiu al Teatrului Mariinsky), lucrarile de renovare fiind incheiate intr-o perioada record de 16 luni. Construit pe cinci niveluri si cu un capitel ornamentat cu un car al lui Apollo, noul teatru nu este cu nimic mai prejos fata de Scala din Milano sau Palais Garnier din Paris. Noua sala putea gazdui pana la 2000 de spectatori, iar pe scena de dimensiuni monumentale puteau evolua aproximativ 400 de artisti. De la redeschidere, la 20 august 1856, pe scena Teatrului Mare au fost reprezentate creatiile unora dintre cei mai cunoscuti compozitori, printre care se numara Ceaikovsky, Glinka, Musorgsky, Borodin, Khachaturian, Prokofiev.

Revolutia din 1917 a marcat si disparitia teatrelor imperiale. Pentru un timp, si destinul Teatrului Mare a fost nesigur: a existat chiar o propunere de demolare a cladirii, care, din fericire, nu s-a concretizat. In schimb, repertoriul a fost subordonat idealului socialist, iar Teatrul a devenit si un loc preferat pentru sedintele de partid. Scena si sala au fost electrificate in timpul lui Lenin.

De-a lungul timpului, Teatrul Mare din Moscova a fost nevoit sa faca fata multor amenintari. In octombrie 1941, o bomba de aproximativ 220 de kilograme a explodat in interior, distrugand fatada si afectand serios sala. In timpul celei mai grele perioade din Razboi, a inceput o noua reconstructie, care a durat aproape un an.

In august 2000, Vladimir Putin a semnat un decret, prin care Teatrul a fost trecut in administratia Ministerului Culturii. Un an mai tarziu au fost demarate lucrarile de renovare. In prezent, Teatrul Mare din Moscova este inchis, redeschiderea portilor pentru public fiind prevazuta pentru 2011. Spectacolele se desfasoara intr-o sala anexa a Teatrului, cu o capacitate de 800 de locuri.

© Odette88 Balet la superlativ Odette88’s Blog, 2010

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s